Materiał promocyjny

Szybkie i proste przystawki na przyjęcie

Monika Mrozowska-Szaciło i jej mąż Maciej Szaciłło proponują przepisy na szybkie i proste w przygotowaniu przystawki.

Zapiekana brukselka

Składniki:

700 g brukselki pokrojonej w talarki

150 ml słodkiej śmietanki

150 ml mleka

50 g drobno startego sera dziugas

masło do wysmarowania formy

2 ząbki drobno pokrojonego czosnku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Formę do zapiekania smarujemy masłem. Brukselkę gotujemy na parze 7 minut. W tym czasie mieszamy ze sobą mleko, śmietankę, ser, czosnek, sól i pieprz. Dodajemy brukselkę i całość wykładamy do formy. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp 200 stopni około 30-40 minut, aż brukselka będzie miękka. Zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy od góry, tak aby całość ładnie się przyrumieniła.

Pieczone ziemniaki w sosie jogurtowym

Składniki:

1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę

1 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka rozmarynu

1 świeża ostra drobno pokrojona papryczka

4 ząbki czosnku

1 łyżka drobno startego świeżego imbiru

1 łyżka kurkumy

1 łyżka kminu rzymskiego

3 szklanki jogurtu

świeże zioła, np natka pietruszki, lub koperek

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki mieszamy z oliwą, rozmarynem, ostrą papryką, kurkumą i kminem. Czosnek ugniatamy na pastę ze startym imbirem w moździerzu. Dodajemy do ziemniaków i całość starannie mieszamy. Pieczemy w temp 230 stopni z termoobiegiem na złotobrązowy kolor. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy do miski i łączymy z jogurtem, ziołami, solą i pieprzem do smaku.

Cykoria z dipem paprykowym

Składniki:

2 żółte cykorie

opakowanie ricotty

2 ząbki czosnku

3 czerwone papryki

1 szklanki oliwy z oliwek

sól do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykę pieczemy w całości w piekarniku ( 200 st) aż skórka się lekko przypali. Następnie wkładamy do torebki foliowej i czekamy aż ostygnie (łatwiej zejdzie skórka). Po wystygnięciu obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy w blenderze z oliwą, ricottą i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy sól do smaku.Dip rozkładamy na listkach cykorii.

Paluszki parmezanowe

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270 g)

1 szklanki czarnych oliwek lub garstka kaparów

100 g parmezanu

2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Opakowanie ciasta francuskiego dzielimy na pół. Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Oliwki lub kapary drobno szatkujemy i mieszamy z drobno poszatkowanymi ząbkami czosnku. Na połowę ciasta wysypujemy warstwę parmezanu, następnie oliwki lub kapary z czosnkiem i przykrywamy drugą połówka ciasta. Delikatnie wałkujemy, kroimy na cienkie paseczki i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut.

Boczniak z dressingiem

Składniki:

1 kg boczniaków

szklanka mleka

3 łyżki mąki grochowej

2 łyżki mąki ryżowej

1 łyżeczki soli

olej do smażenia

1 szklanki małych korniszonów

2 łyżki kaparów

1 szklanki gęstego jogurtu

1 dymka

pieprz i sól do smaku

sałata dębowa

Sposób przygotowania:

Mleko rozrabiamy z mąką grochową, ryżową i solą na rzadkie ciasto, w którym maczamy kawałki boczniaka. Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Korniszony i kapary bardzo drobno kroimy i mieszamy z jogurtem, poszatkowaną dymką solą i pieprzem. Na liściach sałaty układamy usmażone boczniaki i całość delikatnie polewamy dressingiem z korniszonów.

Deser z jagodami

Składniki:

300 g jagód ( np. mrożonych)

150 ml śmietany 36 %

200 g serka homogenizowanego

6 łyżek cukru trzcinowego

skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Połowę jagód gotujemy z 3 łyżkami cukru i miksujemy na jednolita masę. Śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy z serkiem homogenizowanym. Do pucharków wlewamy masę jagodową, którą przykrywamy bita śmietaną z serkiem. Górę posypujemy resztą jagód, cukrem brązowym i skórką cytrynową.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości