Zapiekana brukselka
Składniki:
700 g brukselki pokrojonej w talarki
150 ml słodkiej śmietanki
150 ml mleka
50 g drobno startego sera dziugas
masło do wysmarowania formy
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Brukselkę gotujemy na parze 7 minut. W tym czasie mieszamy ze sobą mleko, śmietankę, ser, czosnek, sól i pieprz. Dodajemy brukselkę i całość wykładamy do formy. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp 200 stopni około 30-40 minut, aż brukselka będzie miękka. Zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy od góry, tak aby całość ładnie się przyrumieniła.
Pieczone ziemniaki w sosie jogurtowym
Składniki:
1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka rozmarynu
1 świeża ostra drobno pokrojona papryczka
4 ząbki czosnku
1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kminu rzymskiego
3 szklanki jogurtu
świeże zioła, np natka pietruszki, lub koperek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki mieszamy z oliwą, rozmarynem, ostrą papryką, kurkumą i kminem. Czosnek ugniatamy na pastę ze startym imbirem w moździerzu. Dodajemy do ziemniaków i całość starannie mieszamy. Pieczemy w temp 230 stopni z termoobiegiem na złotobrązowy kolor. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy do miski i łączymy z jogurtem, ziołami, solą i pieprzem do smaku.
Cykoria z dipem paprykowym
Składniki:
2 żółte cykorie
opakowanie ricotty
2 ząbki czosnku
3 czerwone papryki
1 szklanki oliwy z oliwek
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę pieczemy w całości w piekarniku ( 200 st) aż skórka się lekko przypali. Następnie wkładamy do torebki foliowej i czekamy aż ostygnie (łatwiej zejdzie skórka). Po wystygnięciu obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy w blenderze z oliwą, ricottą i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy sól do smaku.Dip rozkładamy na listkach cykorii.
Paluszki parmezanowe
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270 g)
1 szklanki czarnych oliwek lub garstka kaparów
100 g parmezanu
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Opakowanie ciasta francuskiego dzielimy na pół. Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Oliwki lub kapary drobno szatkujemy i mieszamy z drobno poszatkowanymi ząbkami czosnku. Na połowę ciasta wysypujemy warstwę parmezanu, następnie oliwki lub kapary z czosnkiem i przykrywamy drugą połówka ciasta. Delikatnie wałkujemy, kroimy na cienkie paseczki i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut.
Boczniak z dressingiem
Składniki:
1 kg boczniaków
szklanka mleka
3 łyżki mąki grochowej
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczki soli
olej do smażenia
1 szklanki małych korniszonów
2 łyżki kaparów
1 szklanki gęstego jogurtu
1 dymka
pieprz i sól do smaku
sałata dębowa
Sposób przygotowania:
Mleko rozrabiamy z mąką grochową, ryżową i solą na rzadkie ciasto, w którym maczamy kawałki boczniaka. Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Korniszony i kapary bardzo drobno kroimy i mieszamy z jogurtem, poszatkowaną dymką solą i pieprzem. Na liściach sałaty układamy usmażone boczniaki i całość delikatnie polewamy dressingiem z korniszonów.
Deser z jagodami
Składniki:
300 g jagód ( np. mrożonych)
150 ml śmietany 36 %
200 g serka homogenizowanego
6 łyżek cukru trzcinowego
skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Połowę jagód gotujemy z 3 łyżkami cukru i miksujemy na jednolita masę. Śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy z serkiem homogenizowanym. Do pucharków wlewamy masę jagodową, którą przykrywamy bita śmietaną z serkiem. Górę posypujemy resztą jagód, cukrem brązowym i skórką cytrynową.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN