Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
Danie główne
polędwiczki wieprzowe 0,6kg
makaron Agnesi Festiola le pappardelle 250g
musztarda francuska "kamis"
musztarda sarepska "pegaz"
masło ekstra "gostyń" 250g
przyprawa w mini kostkach - pieprz kolorowy knor
pieprz, sól, liście laurowe, bulion wołowy - 6 kostek
olej słonecznikowy kujawski
oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Polędwiczki pokroić w kawałki 5,6cm wzdłuż.
2. Solimy i pieprzymy mięso
3. Dwie łyżki miodu mieszamy z łyżeczką musztardy. Tym sosem pędzlujemy mięso. Kostkę rosołowa rozpuszczamy w szklance wrzątku, smażymy mięso - gdy jest gotowe wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 190 stopni - przedtem cienkie paski masła nakładamy na mięso.
4. Sos - na patelnie wrzucamy 2 łyżki miasta,2 łyżki musztardy sarepskiej - mieszamy i dolewamy bulion. Resztę sosu łączymy ze śmietana.
Deser Audiofeels
Składniki:
jabłko słodkie twarde duże
gruszka
mango szt.2
melon Cantaloupe
cytryny szt.2
baton corny big żurawinowy
jogurt danone biszkoptowy 4
orzechy
orzechy włoskie 400 g
orzechy laskowe 200 g
migdały 200g
płatki migdałowe 200g
mleko zagęszczone słodzone karmelowe w tubce "gostyń"
miód wielokwiatowy
Sposób przyrządzenia:
Orzechy (poza włoskimi) zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórek. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wszystkie orzechy. Dodajemy łyżkę miodu i smażymy przez 10 minut. Całość wrzucamy na blachę z folią aluminiową, polewamy połowa tubki mleka skondensowanego. Do tego 2 łyżki miodu, zawijamy folią i do piekarnika na 10 minut 180 stopni. Jak to się piecze wrzucamy na patelnie 3 łyżki cukru, łyżkę masła - powstaje karmel, którym skrapiamy orzechy i zalewamy reszta mleczka skondensowanego.
Owoce kroimy, sos- 4 jogurty danone biszkoptowe, skórka z cytryny,1/4 cytryny wyciśniętej, czekolada z lichi w kostkę. To wszystko mieszamy razem z crunchy żurawionym, wstawiamy na chwilę do lodówki i gotowe.
Podajemy z orzechami.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN