Przepisy Soliwody na smaczny początek tygodnia
Małże Świętego Jakuba na szpinaku
Składniki :
8 oczyszczonych małży
8 plastrów szynki parmeńskiej
100 g borowika
100 g szpinaku
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
1 sparzony pomidor
1 cytryna
50 g parmezanu
20 g koniaku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone małże delikatnie zawinąć w szynkę parmeńską, ułożyć na rozgrzanej. oliwie i smażyć po dwie minuty na każdej stronie, gdy parma będzie chrupiąca dodać posiekany czosnek, kostkę borowika, oczyszczone z pestek i skórki cząstki pomidora. Gdy wszystkie składniki razem się podduszą (ok. 2 min) dolać koniak, dodać masło, delikatnie wymieszać, posypać natką pietruszki. Małże ułożyć na umytym, osuszonym szpinaku, polać sosem borowikowo- pomidorowym, posypać płatkami parmezanu, udekorować cząstką cytryny.
Wątróbka drobiowa na gruszce ze szczawiem w sosie z czarnego bzu
Składniki:
300 g wątróbki drobiowej
2 twarde gruszki
łyżka masła
szklanka soku z czarnej porzeczki
słoik konfitury z czarnego bzu
gałązka mięty
100 g szczawiu
20 g krupniku
1 łyżka oleju
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
owoc granatu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrać gruszkę i pokroić na 6 cząstek. Przesmażyć na maśle, dodać łyżkę miodu i 1/2 szklanki soku jabłkowego. Dusić aż gruszka zmięknie. Sos z czarnego bzu: Sok z czarnej porzeczki wymieszać z czarnym bzem. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Na rozgrzaną patelnię z olejem ułożyć oprószone mąką, oczyszczone wątróbki. Smażyć na chrupiąco ok. 3 min. Dodać krupnik. Na gęstym sosie z czarnego bzu ułożyć gruszkę, na niej liście szczawiu i mięty i posoloną i popieprzoną wątróbkę. Całość udekorować pestkami granatu.
Figi zapiekane zabajone
Składniki:
4 figi
5 żółtek
100 g cukru pudru
100 g słodkiego wina lub szampana
laska wanilii
Przygotowanie:
Do miski wbić żółtka i utrzeć je z cukrem, gdy masa się połączy miskę ustawić nad parą i ucierając dolewać wino i nasiona wanilii. Gdy sos będzie juz kremowy polać nim pokrojone w cząstki figi i podawać bezpośrednio lub zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około pół minuty.
Kwiaty cukinii w cieście piwnym
Składniki:
6 cukinii z kwiatem
200 g koziego sera
50 g orzeszków pinii
50 g orzechów włoskich
1 pomidor
gałązka bazylii
ząbek czosnku
3 białka z jajek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
200 ml piwa
łyżka sezamu
łyżka oliwy z oliwek
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
W misce ubić białka, połączyć z piwem i mąkami tak aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Oprószone mąką kwiaty cukinii obtoczyć ciastem i usmażyć na głębokim tłuszczu aż nabiorą złotego koloru. Kozi ser obtoczyć w mieszance orzechów i sezamie i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 30 sek. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą, bazylią i drobno posiekanym czosnkiem. Kozi ser rozłożyć na talerzu, wokół ułożyć usmażone kwiaty cukinii. Polać pomidorami z bazylią i oliwą.
Smacznego!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN