Trufle czekoladowe
Składniki:
200 g czekolady
100 g śmietany 36%
40 g masła
20 ml brandy
wanilia
100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Śmietanę zagotowujemy z wanilią, dodajemy czekoladę, brandy oraz masło. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Z zastygniętej masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Z pergaminu wycinamy małe kółeczka. Na gąbkę kładziemy kółko papierowe, na środek kapsel i przygniatając gąbkę do wewnątrz formujemy papiloty. Trufla do papilota i gotowe.
Babeczki kruche z ganaszem z białej czekolady i likierem pomarańczowym
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
1 żółtko
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i wylepiamy nim foremki do babeczek. Wykładamy folią aluminiową, zasypujemy grochem i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
300 g białej czekolady
150 ml mleka
400 g śmietany 36%
80 ml likieru cointreau
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę białą oraz likier. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy do naszych wypieczonych spodów babeczek. Wierzch posypujemy np. pistacjami.
Tort czekoladowy bardzo
Składniki:
9 jaja
200 g czekolada
80 g cukru
200 g mąki
200 g masła
80 g cukru pudru
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy kolejno po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do masy maślano-jajecznej dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-50 minut.
250 g czekolady
125 g śmietany 36%
30 sztuk Krówek
Przygotowanie:
Śmietanę zagotowujemy, dodajemy Krówki i mieszając wszystko rozpuszczamy je. Na koniec dodajemy czekoladę. Ciasto upieczone przekrawamy na 2 lub 3 części przekładamy ganaszem z krówką.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN