Materiał promocyjny

Singiel w kuchni

Singiel w kuchni to widok niecodzienny. Osoby niezależne, żyjące w pojedynkę zdecydowanie częściej odwiedzają restauracje. Dlaczego? Bo gotowanie dla samego siebie nie jest zachęcające, nie daje satysfakcji i zajmuje zbyt dużo czasu - argumentują sami zainteresowani. Anna Krasucka, założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia "Pięć Smaków" obala ten stereotyp i dziś w kuchni DDTVN udowodniła wszystkim singlom, że może być inaczej.

OWSIANKA Z SZUSZONYMI OWOCAMI I GRUSZKAMI

Składniki:

1,5 szklanki wody

1 gruszka pokrojona w kostkę

0,4 szklanki płatków owsianych zwykłych, nie błyskawicznych

kilka miękkich suszonych śliwek, pokrojonych w plasterki

kilka suszonych moreli, pokrojonych w plasterki

1 łyżka migdałów

1 łyżki zmielonego siemienia lnianego

plasterek świeżego imbiru

cynamon

sól

Przygotowanie:

Wypłucz w garnku płatki, następnie zalej zimną wodą i zagotuj. Dodaj śliwki, morele, gruszki, migdały i siemię lnianie, a po chwili imbir i cynamon. Na końcu szczyptę soli. Gotuj, a gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie posyp dowolnymi ziarnami.

PIETRUSZKOWE PESTO

Składniki:

4 dkg obranych migdałów

4 pęczki świeżej natki pietruszki

3 duże ząbki czosnku

2/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczki soli

Pieprz

Przygotowania:

Migdały praż na suchej patelni. Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze na jednolitą masę. Pesto spożywaj np. z makaronem z mąki pełnoziarnistej. Można posypać startym parmezanem lub innym twardym, dojrzałym serem.

FRANCUSKA ZUPA KREM

Składniki:

ok. 1,5 szklanki wody

2 ziemniaki

1 marchew

pół pora

pieprz

sól

kilka kropli soku z cytryny

szczypta kurkumy

2 łyżki płatków owsianych

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Do gotującej wody, wrzuć całe ziemniaki, marchew i po chwili por i pieprz. Dodaj szczyptę soli i sok z cytryny. Potem szczyptę kurkumy. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj wypłukane płatki owsiane i wlej oliwę. Gotuj jeszcze ok. 7 min. Całość zmiksuj na krem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wrzątku

JABŁKA PIECZONE NADZIEWANE

Składniki:

1 duże jabłko

1 garść suszonych śliwek

10 suszonych daktyli

1 łyżka suszonych żurawin

szczypta soli

cynamon

wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Wypłucz suszone owoce w niedużym rondelku. Zalej wodą, dodaj szczyptę cynamonu i soli i gotuj pod przykryciem, aż owoce rozpadną się na niezbyt gęstą masę. Dokładnie umyj jabłka. Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną podprażonych wiórków kokosowych. Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 min.

Przepisy „SINGIEL W KUCHNI” autorstwa Anny Krasuckiej.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości