OWSIANKA Z SZUSZONYMI OWOCAMI I GRUSZKAMI
Składniki:
1,5 szklanki wody
1 gruszka pokrojona w kostkę
0,4 szklanki płatków owsianych zwykłych, nie błyskawicznych
kilka miękkich suszonych śliwek, pokrojonych w plasterki
kilka suszonych moreli, pokrojonych w plasterki
1 łyżka migdałów
1 łyżki zmielonego siemienia lnianego
plasterek świeżego imbiru
cynamon
sól
Przygotowanie:
Wypłucz w garnku płatki, następnie zalej zimną wodą i zagotuj. Dodaj śliwki, morele, gruszki, migdały i siemię lnianie, a po chwili imbir i cynamon. Na końcu szczyptę soli. Gotuj, a gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie posyp dowolnymi ziarnami.
PIETRUSZKOWE PESTO
Składniki:
4 dkg obranych migdałów
4 pęczki świeżej natki pietruszki
3 duże ząbki czosnku
2/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczki soli
Pieprz
Przygotowania:
Migdały praż na suchej patelni. Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze na jednolitą masę. Pesto spożywaj np. z makaronem z mąki pełnoziarnistej. Można posypać startym parmezanem lub innym twardym, dojrzałym serem.
FRANCUSKA ZUPA KREM
Składniki:
ok. 1,5 szklanki wody
2 ziemniaki
1 marchew
pół pora
pieprz
sól
kilka kropli soku z cytryny
szczypta kurkumy
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Do gotującej wody, wrzuć całe ziemniaki, marchew i po chwili por i pieprz. Dodaj szczyptę soli i sok z cytryny. Potem szczyptę kurkumy. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj wypłukane płatki owsiane i wlej oliwę. Gotuj jeszcze ok. 7 min. Całość zmiksuj na krem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wrzątku
JABŁKA PIECZONE NADZIEWANE
Składniki:
1 duże jabłko
1 garść suszonych śliwek
10 suszonych daktyli
1 łyżka suszonych żurawin
szczypta soli
cynamon
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Wypłucz suszone owoce w niedużym rondelku. Zalej wodą, dodaj szczyptę cynamonu i soli i gotuj pod przykryciem, aż owoce rozpadną się na niezbyt gęstą masę. Dokładnie umyj jabłka. Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną podprażonych wiórków kokosowych. Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 min.
Przepisy „SINGIEL W KUCHNI” autorstwa Anny Krasuckiej.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN