GRYSOTTO
Składniki:
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
150 g kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 pęczek zielonych szparagów
ok. 1 l bulionu warzywnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie. Dodać kaszę gryczaną, podsmażyć kilka minut aż będzie lekko szklista. Następnie gotować na wolnym ogniu, stopniowo podlewając bulionem warzywnym za każdym razem gdy kasza wchłonie płyn. Pod koniec gotowania dodać masło oraz pokrojone w 2 cm kawałki szparagi. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać tartym parmezanem.
KALAREPY NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
4 kalarepy
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
100 g twarogu
1 łyżka miodu
2 szczypty oregano
sól i pieprz
4 łyżki oliwy
1 papryczka chilli, drobno posiekana
2 łyżki posiekanych świeżych ziół
Przygotowanie:
Kalarepy obrać i wydrążyć środki, tak aby powstały „miseczki”. Kaszę gryczaną wymieszać z twarogiem i miodem, doprawić solą, pieprzem oraz oregano. Otrzymanym farszem wypełnić kalarepy. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Wstawić kalarepy, zapiec około 20-30 min. W tym czasie rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć chilli. Odstawić do ostygnięcia następnie dodać zioła i wymieszać. Kalarepy podawać polane łyżką dresingu ziołowo-chilli. Kalarepy można zastąpić młodą cebulą lub cukinią.
SAŁATKA Z RUKOLI, SZPARAGÓW I JAJEK
Składniki:
1 pęczek białych szparagów, obranych
1 pęczek rukoli
3 jajka ugotowane na twardo
sos:
5 łyżek oliwy
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Szparagi ugotować. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Jajka drobno posiekać. Rukolę wyłożyć na półmisek, ułożyć na niej szparagi, posypać rozdrobnionymi jajkami i polać sosem. Podawać z grzankami.
TARTA ZE SZPARAGAMI
Składniki:
200 g krakersów
150 g miękkiego masła
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki masła
4 jajka
100 ml śmietany 30%
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
50 g owczego sera
Przygotowanie:
Krakersy bardzo drobno pokruszyć i dokładnie wymieszać z masłem. Otrzymaną masą wyłożyć formę do tarty. Szparagi bardzo krótko podsmażyć na maśle i ułożyć na spodzie z krakersów. Jajka, śmietanę sól i pieprz dokładnie ze sobą wymieszać i wylać na szparagi. Na wierzchu ułożyć plasterki owczego sera. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C około 40 min.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN