Kaczka w sosie curry z ryżem jaśminowym
Składniki dla 4 osób:
1 surowa kaczka (ok. 1,8 kg)
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 opakowanie pikantnej przyprawy do drobiu Prymat
Sól czosnkowa, imbir do smaku
3 łyżki słodkiego sosu sojowego
Sos curry:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 cebula
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml mleka kokosowego
Curry, chili pieprz cayenne, imbir Prymat do smaku
1 łyżeczka pasty curry
200 g ugotowanego ryżu jaśminowego
1 pęczek kolendry
1 pokrojona w ćwiartki limonka
Sposób przygotowania:
Rozmrożoną, oczyszczoną i osuszoną kaczkę marynować przez 4-6 godzin we wszystkich składnikach marynaty, a następnie piec przez ok. 2 godziny w temperaturze 180°C. Po upieczeniu kaczkę ostudzić i pokroić na kawałki. Pokpiona w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie z dodatkiem oleju sezamowego, dodać pastę curry, białe wino i mleko kokosowe. Sos gotować przez około 15 minut, doprawić do smaku. Do tak przygotowanego sosu włożyć kawałki kaczki i dusić kolejne 15 minut. Aromatyczną kaczkę wyłożyć na półmisek i posypać świeżo posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem jaśminowym i cząstkami limonki.
Wędzony węgorz na musie chrzanowym
Składniki dla 4 osób:
4 kromki ciemnego pieczywa ze słonecznikiem
4 łyżki chrzanu ze śmietaną
400 g filetów z wędzonego węgorza
1 cytryna
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka masła
4 pomidory koktajlowe
6 jajek
Sól, chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Ciemne pieczywo opiec w tosterze, nałożyć na nie chrzan ze śmietaną i pokroić w długie pasy. Następnie na pieczywie ułożyć lekko podgrzanego węgorza. Na maśle usmażyć jajecznicę, dodać posiekany szczypiorek i doprawić do smaku. Jajecznicę ułożyć na węgorzu, danie udekorować pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN