Rodzinny, świąteczny obiad: ziemniaki pieczone i śledzie z porem

W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Iwonę Niemczewską, która jest dyplomowanym szefem kuchni oraz cukiernikiem. Pani Iwona, która z wykształcenia jest prawnikiem, uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome w Le Cordon Bleu w Londynie (najstarsza szkoła kulinarna założona w 1895 roku. Dla nas przygotowała rodzinny obiad.

Ziemniaki pieczone jak z ogniska i śledzie z porem, jabłkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia tej samej wielkości
    • 1 kg soli morskiej
      • rozmaryn świeży
        • tymianek świeży
          • 3 filety śledziowe
            • 2 pory (białe części)
              • 2 jabłka (szara reneta lub inne kwaśne)
                • Kwaśna śmietana
                  • Mały słoik majonezu
                    • 2 cytryny
                      • Sol, pieprz

                        Pstrąg smażony i duszony w rieslingu, cykoria

                        Składniki:

                        • Pstrąg
                          • 3 szt. cykori
                            • 1 marchew
                              • 3 cebule
                                • Pęczek pietruszki
                                  • 100 ml oleju
                                    • Masło kostka
                                      • Cytryna
                                        • Riesling wytrawny - 1/2 butelki

                                          Naleśniki w sosie pomarańczowym

                                          Składniki:

                                          • 200 gr mąki 500
                                            • 2 jaja
                                              • Mleko
                                                • Butelka wody gazowanej
                                                  • Sol, cukier
                                                    • Masło kostka
                                                      • 2 kg pomarańczy
                                                        • Likier pomarańczowy

                                                          Kisiel cytrynowy z granatem

                                                          Składniki:

                                                          • 4 cytryny,
                                                            • 100 g cukru
                                                              • 100 g mąki ziemniaczanej
                                                                • Granat

                                                                  Zobacz też:

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana