WIĘCEJ NA TEMAT KONKURSU "RODZINNE GOTOWANIE"
Pasta z bakłażana z pitą
Składniki:
2 bakłażany
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka winnego octu białego
1 łyżeczki cukru
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata
Pieprz czarny
Oliwki zielone
Natka pietruszki
Pita
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i na blaszce układamy posmarowanego oliwą bakłażana. Pieczemy go do momentu aż będzie w środku całkowicie miękki. Studzimy go, a następnie pozbywamy skóry. Miąższ miksujemy z czosnkiem za pomocą Bendera, w trakcie dodając oliwę z oliwek, ocet winny, cukier, przyprawę uniwersalną Kucharek smak wiosny oraz czarny pieprz. Na pitę wykładamy warstwę pasty bakłażanowej, posypujemy oliwkami, natką pietruszki i kroimy na osiem części.
Nie lubisz bakłażana zjedz egipskiego gołąbka
Składniki:
1 opakowanie liści winogron
500 g ryżu arborio
300 g pomidorów
3 cebule
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny
Rosół warzywny Kucharek
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Ryż dokładnie płuczemy w wodzie. Cebulę, pomidora kroimy w bardzo drobną kostkę. Ryż surowy mieszamy z pokrojonymi warzywami, doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek smak wiosny, pieprzem czarnym. Taką mieszankę nakładamy na liście winogron i zawijamy jak nasze polskie gołąbki. Układamy w garnku i zalewamy rosołem warzywnym Kucharek. Gotujemy na małym ogniu około 25-30 minut do momentu aż ryż naszych gołąbkach wegetariańskich będzie miękki.
Tilapia z pieca w porach, czerwonej cebuli i odrobinie śmietany
Składniki:
6 Tilapia filety
Kostka do ziemniaków Kucharek
2 cytryny
Pieprz czarny
Mąka
Olej do smażenia
4 czerwone cebule
2 pory
18 % śmietana
Przygotowanie:
Rybę sprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę. Następnie oprószamy delikatnie mąką i smażymy krótko na patelni. Cebulę czerwoną oraz pory kroimy w plastry i szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy pieprzem i kostką do ziemniaków Kucharek. Rybę wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy duszonymi warzywami. Pieczemy około 15 minut w piekarniku.
Ryż do ryby na sposób egipski
Składniki:
400 g ryżu arborio
200 g makaronu nitki
Rosół warzywny Kucharek
Olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Makaron łamiemy na drobne kawałeczki i szklimy na odrobinie oleju do uzyskania złotego koloru. W rondlu na gorącym oleju smażymy ryż podobnie jak makaron, razem wszystko łączymy i zalewamy rosołem warzywnym Kucharek tak aby całość została zakryta. Pozostawiamy na małym ogniu około 20 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN