Przypominamy, że w konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda osoba pełnoletnia, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres
wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. Regulamin konkursu dostępny jest na naszej stronie internetowej.
Karkówka orientalna wg Doroty
Skąłdniki:
1 kg karkówkki
80 ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 marchew, papryka, rzodkiew biała, cukinia
oliwa z oliwek
2 łyki miodu
Przyprawa uniwersalna Kucharek
imbir świeży, papryka ostra
kolendra
Przygotowanie:
Sos sojowy mieszamy z oliwą z oliwek, ostrą papryką, czosnkiem oraz imbirem. Mięso kroimy w plastry około 1 cm i wstawiamy do marynaty, najlepiej na noc. Mięso obsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w paski warzywa i miód. Na koniec doprawiamy Przyprawą uniwersalną Kucharek.
Ryż:
400 g ryżu
250 ml mleka
100 g groszku zielonego
cynamon, pieprz czarny
Przygotowanie:
Ryż zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody i dodajemy zagotowane mleko. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Kluseczki serowo-ziemniaczane wg Tomka
Składniki:
6 sztuk ziemniaków gotowane
2 jaja
Kostka do ziemniaków Kucharek
100 g sera parmezan
1 łyżka mąki pszennej
200 g sera wędzonego
bułka tarta, pieprz czarny
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy kostkę do ziemniaków Kucharek, pieprz czarny, żółtka i tarty parmezan. Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste, możemy dodać troszkę mąki. Z ciasta porcjujemy kulki, wypełniamy je kostką wędzonego sera. Kulki obtaczamy w białku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju. Po usmażeniu wykładamy kulki na ręcznik papierowy.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN