Materiał promocyjny

Rodzinne Gotowanie

W kolejnym wtorkowym, rodzinnym gotowaniu w Dzień Dobry TVN. Swoje ulubione potrawy wraz z Andrzejem Polanem przygotowali rodzice Kuby i Pawła - Dagmara i Krzysztof z Wrocławia.

Zupa pieczarkowa z kluseczkami serowymi

Składniki:

600g pieczarek

40g masła

2 pory

60ml śmietany

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny

Pieprz czarny

Tymianek świeży

Przygotowanie:

ieczarki

kroimy w duże kawałki i przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy pokrojone pory. Chwilę smażymy i zalewamy wodą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek smak wiosny, tymiankiem oraz pieprzem. Gotujemy, pod koniec dodajemy śmietanę.

1 jajko

4łyżki bułki tartej

2łyżki tartego parmezanu

60g sera żółtego

Natka pietruszki

Jajko roztrzepujemy, mieszamy z pozostałym składnikami. Powstałą masę dzielimy na małe kulki i wrzucamy na osolony wrzątek. Wyjmujemy jak tylko się zetną. Przekładamy do talerza i zalewamy zupą.

Pierogi z kaszą i boczkiem wędzonym

Składniki:

400g mąki

1 jajko

Gorąca woda

Sól

Koperek

Przygotowanie:

Mąkę zagniatamy z żółtkiem, szczyptą soli, gorącą wodą i pokrojonym bardzo drobno koperkiem.

300g kaszy gryczanej

200g wędzonego boczku

150g białego sera

2 cebule

1 jajko

Kostka do makaronu Kucharek

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Natka pietruszki

Pieprz czarny

Boczek wędzony mielimy w maszynce do mięsa i wysmażamy na patelni. Odkładamy łyżkę boczku a do reszty dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do makaronu Kucharek około 20 minut. Odcedzamy i łączymy z jajkiem, serem, boczkiem, i cebulą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek i czarnym pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy małe krążki , wypełniamy farszem i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy okraszone boczkiem.

Udka kurczaka w sam raz do pierogów

Składniki:

4 udka kurczaka

4 cebule

2 marchewki

250ml białego wina

80g masła

250g śmietany

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny

Sos do pieczeni jasny Kucharek

Pieprz czarny

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Udka oprószamy przyprawą uniwersalną Kucharek smak wiosny i pieprzem czarnym. Cebulę i marchew drobno kroimy. Udka obsmażamy na oleju ze wszystkich stron. Wyjmujemy udka na talerz i odlewamy nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podsmażamy warzywa. Wkładamy udka ponownie na patelnię, wlewamy wino, taką samą ilość wody. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy około 1 godziny. Udka wyjmujemy z powstałego sosu winno-warzywnego. Do sosu dodajemy Sos do pieczeni jasny Kucharek i jeszcze chwile gotujemy. Dodajemy na koniec odważną ilość natki pietruszki.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości