Zupa pieczarkowa z kluseczkami serowymi
Składniki:
600g pieczarek
40g masła
2 pory
60ml śmietany
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny
Pieprz czarny
Tymianek świeży
Przygotowanie:
ieczarki
kroimy w duże kawałki i przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy pokrojone pory. Chwilę smażymy i zalewamy wodą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek smak wiosny, tymiankiem oraz pieprzem. Gotujemy, pod koniec dodajemy śmietanę.
1 jajko
4łyżki bułki tartej
2łyżki tartego parmezanu
60g sera żółtego
Natka pietruszki
Jajko roztrzepujemy, mieszamy z pozostałym składnikami. Powstałą masę dzielimy na małe kulki i wrzucamy na osolony wrzątek. Wyjmujemy jak tylko się zetną. Przekładamy do talerza i zalewamy zupą.
Pierogi z kaszą i boczkiem wędzonym
Składniki:
400g mąki
1 jajko
Gorąca woda
Sól
Koperek
Przygotowanie:
Mąkę zagniatamy z żółtkiem, szczyptą soli, gorącą wodą i pokrojonym bardzo drobno koperkiem.
300g kaszy gryczanej
200g wędzonego boczku
150g białego sera
2 cebule
1 jajko
Kostka do makaronu Kucharek
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Natka pietruszki
Pieprz czarny
Boczek wędzony mielimy w maszynce do mięsa i wysmażamy na patelni. Odkładamy łyżkę boczku a do reszty dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do makaronu Kucharek około 20 minut. Odcedzamy i łączymy z jajkiem, serem, boczkiem, i cebulą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek i czarnym pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy małe krążki , wypełniamy farszem i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy okraszone boczkiem.
Udka kurczaka w sam raz do pierogów
Składniki:
4 udka kurczaka
4 cebule
2 marchewki
250ml białego wina
80g masła
250g śmietany
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny
Sos do pieczeni jasny Kucharek
Pieprz czarny
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Udka oprószamy przyprawą uniwersalną Kucharek smak wiosny i pieprzem czarnym. Cebulę i marchew drobno kroimy. Udka obsmażamy na oleju ze wszystkich stron. Wyjmujemy udka na talerz i odlewamy nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podsmażamy warzywa. Wkładamy udka ponownie na patelnię, wlewamy wino, taką samą ilość wody. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy około 1 godziny. Udka wyjmujemy z powstałego sosu winno-warzywnego. Do sosu dodajemy Sos do pieczeni jasny Kucharek i jeszcze chwile gotujemy. Dodajemy na koniec odważną ilość natki pietruszki.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN