Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Udka z kurczaka, ziemniaki ze szpinakiem, papryka
Składniki:
6 udek z kurczaka
2 papryki świeże
cebula
1 kg ziemniaków
200 g szpinaku
100 g masła
gałka muszkatołowa
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Z udek zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od kości, kostkę odcinamy. Mięso mielimy, łączymy z przesmażoną papryką, przyprawą do potraw i takim farszem wypełniamy skórę z udek. Formujemy kształt udka i obsmażamy na patelni na maśle. W trakcie smażenia delikatnie podlewamy wodą. Ziemniaki gotujemy, ugotowane łączymy ze szpinakiem, gałką muszkatołową. Na puree podajemy uduszone udka i polewamy sosem powstałym z duszenia.
Pyzy ziemniaczane, duszona wieprzowina, brukselka
Składniki:
1,5kg ziemniaków
500g grzybów świeżych lub mrożonych
1 kg łopatki wieprzowej
500 g brukselki
100ml śmietany 30%
musztarda rosyjska
tymianek
rosół z kury
2 cebule
2 łyżki bułki tartej
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
½ kg ziemniaków gotujemy, przeciskamy przez praskę, pozostałe ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, odciskamy w lnianej ściereczce z soku. Ziemniaczane masy łączymy i dodajemy przesianą przez sitko przyprawę do potraw. Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy grzyby pokrojone w kostkę, wszystko razem dusimy, na koniec dodając bułkę tartą i tymianek. Farsz wykładamy na porcje masy ziemniaczanej, kleimy pyzy i gotujemy w wodzie z dodatkiem rosołu z kury. Mięso kroimy w drobną kostkę, dodajemy cebulę, doprawiamy przyprawą. Kapustę gotujemy, łączymy ze śmietaną i musztardą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN