Materiał promocyjny

Przysmaki na Dzień Kobiet

Nasza kuchnia zapełniła się pysznymi, lekkimi a zarazem wyszukanymi potrawami, przygotowanymi specjalnie dla delikatnych kobiecych podniebień. Oprócz finezyjnego fileta na fasoli i szpinaku oraz musu z wątróbki z sosem mango, Andrzej Polan przygotował to, co kobiety lubią najbardziej, czyli pyszny deser z bezą.

Filet ryby na fasoli i szpinaku

Składniki:

Filet ryby (łosoś, sandacz, dorsz) 600 g

Sos sojowy 1 łyżka

Miód 2 łyżki

Musztarda 2 łyżki

Sok z cytryny

Fasola biała w puszce 600 g

Czosnek 1 ząbek

Świeży szpinak 200 g

Skórka z cytryny

Szczypta chilli, pieprz, sól

Przygotowanie:

Filety ryby marynujemy w mieszance z oleju, sosu sojowego, musztardy i soku z cytryny. Smażymy na patelni z jednej strony i przekładamy na drugą stronę ale już wyłączamy palnik. Niech ryba dochodzi na gorącej patelni.

Czosnek przesmażamy na patelni, dodajemy fasolę, skórkę z cytryny. Szpinak delikatnie parzymy. Fasolę zgniatamy na nieregularne puree, łączymy ze szpinakiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym.

Mus z wątróbki z sosem z mango

Składniki:

Wątróbka drobiowa 350 g

Masło 60 g + 60 g

Odrobina brandy

Sól, pieprz czarny

Natka pietruszki

Szalotka

Mango 2 sztuki

Imbir świeży

Gorczyca kilka ziaren

Czosnek 1 ząbek

Cukier ok. 100 g

Ocet winny 30 ml

Przygotowanie:

Wątróbki czyścimy z tłuszczu i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy jedną część masła, dodajemy pokrojoną drobno szalotkę i smażymy około 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i smażymy ponownie. W trakcie dodajemy brandy, natkę oraz przyprawy. Jeszcze chwilę dusimy wszystko razem a następnie miksujemy na gładką masę. Całość przekładamy do formy i wierzch zalewamy drugą porcją rozpuszczonego masła. Imbir, gorczycę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę mango, cukier i ocet winny. Zalewamy wodą tak aby przykryła owoce i wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną curry.

Tort bezowy z kremem różanym

Składniki:

Białko 8 sztuk

Woda 130 ml

Cukier 450 g

Suszone płatki kwiatów hibiskusa

Konfitura różana 4 łyżki

Mleko 2 szklanki

Mąka ziemniaczana 50 g

Żółtka 6 sztuk

Przygotowanie:

Kwiaty hibiskusa zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do uzyskania koloru i aromatu. W garnku zagotowujemy hibiskusową wodę z cukrem i gotujemy do uzyskania syropu. Białka ubijamy i do ubitych białek dodajemy syrop wolnym strumieniem, nie przerywając ubijania. Masa powinna nam w trakcie ubijania przestygnąć. Ubitą masę wykładamy na pergamin i wypiekamy w piecu w temp. 140 stopni około 40 minut. Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy na puch z konfiturą różaną . Dodajemy mąkę i wszystko zalewamy wrzącym mlekiem mieszając dokładnie. Wstawiamy na palnik i ponownie doprowadzamy do wrzenia co spowoduje powstanie gęstego kremu. Odstawiamy do przestygnięcia i łączymy z masłem (100 g) lub bitą śmietaną.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości