Filet ryby na fasoli i szpinaku
Składniki:
Filet ryby (łosoś, sandacz, dorsz) 600 g
Sos sojowy 1 łyżka
Miód 2 łyżki
Musztarda 2 łyżki
Sok z cytryny
Fasola biała w puszce 600 g
Czosnek 1 ząbek
Świeży szpinak 200 g
Skórka z cytryny
Szczypta chilli, pieprz, sól
Przygotowanie:
Filety ryby marynujemy w mieszance z oleju, sosu sojowego, musztardy i soku z cytryny. Smażymy na patelni z jednej strony i przekładamy na drugą stronę ale już wyłączamy palnik. Niech ryba dochodzi na gorącej patelni.
Czosnek przesmażamy na patelni, dodajemy fasolę, skórkę z cytryny. Szpinak delikatnie parzymy. Fasolę zgniatamy na nieregularne puree, łączymy ze szpinakiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym.
Mus z wątróbki z sosem z mango
Składniki:
Wątróbka drobiowa 350 g
Masło 60 g + 60 g
Odrobina brandy
Sól, pieprz czarny
Natka pietruszki
Szalotka
Mango 2 sztuki
Imbir świeży
Gorczyca kilka ziaren
Czosnek 1 ząbek
Cukier ok. 100 g
Ocet winny 30 ml
Przygotowanie:
Wątróbki czyścimy z tłuszczu i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy jedną część masła, dodajemy pokrojoną drobno szalotkę i smażymy około 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i smażymy ponownie. W trakcie dodajemy brandy, natkę oraz przyprawy. Jeszcze chwilę dusimy wszystko razem a następnie miksujemy na gładką masę. Całość przekładamy do formy i wierzch zalewamy drugą porcją rozpuszczonego masła. Imbir, gorczycę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę mango, cukier i ocet winny. Zalewamy wodą tak aby przykryła owoce i wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną curry.
Tort bezowy z kremem różanym
Składniki:
Białko 8 sztuk
Woda 130 ml
Cukier 450 g
Suszone płatki kwiatów hibiskusa
Konfitura różana 4 łyżki
Mleko 2 szklanki
Mąka ziemniaczana 50 g
Żółtka 6 sztuk
Przygotowanie:
Kwiaty hibiskusa zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do uzyskania koloru i aromatu. W garnku zagotowujemy hibiskusową wodę z cukrem i gotujemy do uzyskania syropu. Białka ubijamy i do ubitych białek dodajemy syrop wolnym strumieniem, nie przerywając ubijania. Masa powinna nam w trakcie ubijania przestygnąć. Ubitą masę wykładamy na pergamin i wypiekamy w piecu w temp. 140 stopni około 40 minut. Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy na puch z konfiturą różaną . Dodajemy mąkę i wszystko zalewamy wrzącym mlekiem mieszając dokładnie. Wstawiamy na palnik i ponownie doprowadzamy do wrzenia co spowoduje powstanie gęstego kremu. Odstawiamy do przestygnięcia i łączymy z masłem (100 g) lub bitą śmietaną.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN