Czekoladowe jajka w skorupkach
Składniki:
160g ciemnej czekolady
80g gorzkiego kakao
8 jaj
200ml śmietanki Łaciatej 30%
60g cukru pudru
160g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni. Na blasze rozłóż orzechy, włóż je do piekarnika na około 10 minut. Jajka umyj, za pomocą noża zrób mały otwór na czubku każdego z nich, wylej zawartość (białko i żółtko do miseczki), opróżnione jajka umyj i osusz. Czekoladę połam na kawałki, przełóż do miski. Podgrzej śmietankę, dodaj do niej kakao, kiedy się zagotuje przelej ją do miski z czekoladą, wymieszaj i odstaw. Zgrillowane orzechy wsyp do robota kuchennego, dodaj cukier puder i odrobinę wody, powinieneś otrzymać masę o podobnej konsystencji jak ta czekoladowa. Masy przekładaj do wydmuszek za pomocą rękawów do pieczenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Maślana brioszka
Składniki:
350g mąki
50g drobnego cukru
Saszetka suchych drożdży
Szczypta soli
80ml mleka
20 ml śmietanki Łaciatej 22%
3 jaja
160g miękkiego masła
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, sól, drożdże, jaja, mleko, śmietankę, umieść w misce, mieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto rękoma lub wyręcz się robotem kuchennym, po około 5 minutach dodaj masło, wyrabiaj aż ciasto nie będzie przyklejało się do twojej ręki. Przełóż je do miski, przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Z ciasta lep małe kulki. Układaj je obok siebie (tak aby się dotykały) w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, odłóż do wyrośnięcia na około 20 minut. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, dzięki temu twoja chałka będzie miała piękny rumiany kolor. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut
Pain perdue - odzyskany chlebek
Składniki:
200ml mleka
200ml śmietanki Łaciatej 30%
2 jaja
50g drobnego cukru
Cukier waniliowy
2 łyżki masła
5 kromek suchej broszki/chałki/chleba
Słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Wymieszaj mleko, śmietankę, 25g cukru, cukier waniliowy, jaja. Kromki chleba maczaj w mleku, poczekaj aż napęcznieją, smaż je na maśle aż zbrązowieją. Podawaj posypane cukrem, z dodatkiem powideł śliwkowych.
Krem czekoladowy ze śnieżną pianką
Składniki:
Krem:
200ml mleka
200ml śmietanki ŁACIATEJ 30%
50g gorzkiej czekolady
4 żółtka
40g cukru
Pianka
4 białka
20g cukru
Przygotowanie:
Krem: W misce żółtka wymieszaj z cukrem, mleko i śmietankę zagotuj. Mleko ze śmietanką przelej do miski z żółtkami, wymieszaj, przelej powrotem do garnka i podgrzewaj aż krem lekko zgęstnieje, nie powinien się zagotować. Czekoladę połam na kawałki, zalej ją gorącym kremem i poczekaj aż się rozpuści.
Pianka:
Białka ubij z cukrem. Zagotuj w dużym rondlu wodę, łyżką nakładaj porcje piany i umieszczaj je na powierzchni wody, po 30 sekundach piankę przewróć na druga stronę Krem czekoladowy umieść w salaterkach, udekoruj białymi piankami i świeżymi owocami.
Świąteczny pasztet zapiekany w cieście francuskim
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
200g mielonej wieprzowiny
200g mielonej wołowiny
1 drobno pokrojona cebula
2 łyżki pokrojonej pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
50g bułki tartej
3 jaja na twardo
1 żółtko
Sól/pieprz
2 łyżki koniaku
Przygotowanie:
Cebulę wrzuć na patelnię z odrobiną tłuszczu, smaż ją aż stanie się szklista. W dużej misce wymieszaj dwa rodzaje mięsa, dodaj pietruszką, przyprawy, koniak, cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto francuskie rozłóż na blacie, jego środek posmaruj warstwą farszu (mięso ma tworzyć kształt prostokąta), ułóż na nim jaja, przykryj je resztą farszu. Mięso owiń wystającymi kawałkami ciasta, powinieneś otrzymać coś na kształt chleba. Jego wierzch posmaruj żółtkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na około godzinę. Podawaj na zimno.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN