Materiał promocyjny

Przepisy świąteczne

Kasia Glinka i Ania Korcz razem z Anią Starmach przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN kilka kulinarnych propozycji na święta.

Czekoladowe jajka w skorupkach

Składniki:

160g ciemnej czekolady

80g gorzkiego kakao

8 jaj

200ml śmietanki Łaciatej 30%

60g cukru pudru

160g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni. Na blasze rozłóż orzechy, włóż je do piekarnika na około 10 minut. Jajka umyj, za pomocą noża zrób mały otwór na czubku każdego z nich, wylej zawartość (białko i żółtko do miseczki), opróżnione jajka umyj i osusz. Czekoladę połam na kawałki, przełóż do miski. Podgrzej śmietankę, dodaj do niej kakao, kiedy się zagotuje przelej ją do miski z czekoladą, wymieszaj i odstaw. Zgrillowane orzechy wsyp do robota kuchennego, dodaj cukier puder i odrobinę wody, powinieneś otrzymać masę o podobnej konsystencji jak ta czekoladowa. Masy przekładaj do wydmuszek za pomocą rękawów do pieczenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Maślana brioszka

Składniki:

350g mąki

50g drobnego cukru

Saszetka suchych drożdży

Szczypta soli

80ml mleka

20 ml śmietanki Łaciatej 22%

3 jaja

160g miękkiego masła

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, sól, drożdże, jaja, mleko, śmietankę, umieść w misce, mieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto rękoma lub wyręcz się robotem kuchennym, po około 5 minutach dodaj masło, wyrabiaj aż ciasto nie będzie przyklejało się do twojej ręki. Przełóż je do miski, przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Z ciasta lep małe kulki. Układaj je obok siebie (tak aby się dotykały) w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, odłóż do wyrośnięcia na około 20 minut. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, dzięki temu twoja chałka będzie miała piękny rumiany kolor. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut

Pain perdue - odzyskany chlebek

Składniki:

200ml mleka

200ml śmietanki Łaciatej 30%

2 jaja

50g drobnego cukru

Cukier waniliowy

2 łyżki masła

5 kromek suchej broszki/chałki/chleba

Słoiczek powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Wymieszaj mleko, śmietankę, 25g cukru, cukier waniliowy, jaja. Kromki chleba maczaj w mleku, poczekaj aż napęcznieją, smaż je na maśle aż zbrązowieją. Podawaj posypane cukrem, z dodatkiem powideł śliwkowych.

Krem czekoladowy ze śnieżną pianką

Składniki:

Krem:

200ml mleka

200ml śmietanki ŁACIATEJ 30%

50g gorzkiej czekolady

4 żółtka

40g cukru

Pianka

4 białka

20g cukru

Przygotowanie:

Krem: W misce żółtka wymieszaj z cukrem, mleko i śmietankę zagotuj. Mleko ze śmietanką przelej do miski z żółtkami, wymieszaj, przelej powrotem do garnka i podgrzewaj aż krem lekko zgęstnieje, nie powinien się zagotować. Czekoladę połam na kawałki, zalej ją gorącym kremem i poczekaj aż się rozpuści.

Pianka:

Białka ubij z cukrem. Zagotuj w dużym rondlu wodę, łyżką nakładaj porcje piany i umieszczaj je na powierzchni wody, po 30 sekundach piankę przewróć na druga stronę Krem czekoladowy umieść w salaterkach, udekoruj białymi piankami i świeżymi owocami.

Świąteczny pasztet zapiekany w cieście francuskim

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego

200g mielonej wieprzowiny

200g mielonej wołowiny

1 drobno pokrojona cebula

2 łyżki pokrojonej pietruszki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

50g bułki tartej

3 jaja na twardo

1 żółtko

Sól/pieprz

2 łyżki koniaku

Przygotowanie:

Cebulę wrzuć na patelnię z odrobiną tłuszczu, smaż ją aż stanie się szklista. W dużej misce wymieszaj dwa rodzaje mięsa, dodaj pietruszką, przyprawy, koniak, cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto francuskie rozłóż na blacie, jego środek posmaruj warstwą farszu (mięso ma tworzyć kształt prostokąta), ułóż na nim jaja, przykryj je resztą farszu. Mięso owiń wystającymi kawałkami ciasta, powinieneś otrzymać coś na kształt chleba. Jego wierzch posmaruj żółtkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na około godzinę. Podawaj na zimno.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości