Bazyliowa kuchnia Samar Khanafer

W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka MasterChefa Samar Khanafer przygotowała dania z bazylią: duszonego bakłażana w sosie sojowym z bazylią tajską, pieczonego halibuta lub dorsza na białej fasoli z bazyliowym pesto i ciasto cytrynowe z bazyliowym lukrem.

Duszony bakłażan w sosie sojowym z bazylią tajską

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 2-3 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 100 g ryżu basmati
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
  • bazylia tajska i kolendra do podania

Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej z prażonego sezamu, bakłażana myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po 2-3 minutach dodajemy sos sojowy, sos rybny, czosnek, chili. Całość mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i dusimy 8-10 minut. Gotujemy w osolonej wodzie i siekamy zioła. Na ugotowany ryż układamy bakłażany, posypujemy bakłażany ziołami i sezamem. Opcjonalnie można skropić je jeszcze kilkoma kroplami oleju sezamowego.

Pieczony halibut lub dorsz na białej fasoli z bazyliowym pesto

Składniki:

  • 200-300 g filetu z halibuta/dorsza
  • 200-300 g białej fasoli
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • pęczek bazylii (cała doniczka)
  • 2-3 łyżki twardego sera
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 cytryny - do podania

Przygotowanie:

Białą fasolę moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy w osolonej wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Podprażamy orzechy w piekarniku, studzimy i blendujemy wraz z serem Bursztyn, bazylią, oliwą z oliwek, szczyptą soli i czosnkiem. Rybę przesmarowujemy delikatnie pesto i pieczemy ok 12-18 minut (w zależności od wielkości) w 180 st. C. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy bułkę tartą z odrobiną soli i świeżo startą gałką. Fasole delikatnie rozgniatamy, dodajemy trochę masła i doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby). Wykładamy na talerz. Następnie kładziemy krople pesto oraz podsmażoną bułkę tartą. Na sam koniec wykładamy rybę. Podajemy z ćwiartką cytryny.

Ciasto cytrynowe z bazyliowym lukrem

Składniki:

  • 150 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • opcjonalnie 2-3 łyżki mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 liści bazylii

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem. Kiedy masa jest już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku, nieustannie ubijając. W międzyczasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie do mokrych składników dodajemy suche i delikatnie miksujemy. Przekładamy do keksówki i pieczemy 40-50 minut w 160 st. C. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, bazylię ucieramy w moździerzu lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do lukru. Polewamy ciasto lukrem i gotowe. Opcjonalnie można je delikatnie skropić sokiem z pomarańczy i cytryn z odrobiną cukru, żeby było bardziej wilgotne.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości