Duszony bakłażan w sosie sojowym z bazylią tajską
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki sosu rybnego
- 2-3 łyżki oleju z prażonego sezamu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- 100 g ryżu basmati
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
- bazylia tajska i kolendra do podania
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej z prażonego sezamu, bakłażana myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po 2-3 minutach dodajemy sos sojowy, sos rybny, czosnek, chili. Całość mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i dusimy 8-10 minut. Gotujemy w osolonej wodzie i siekamy zioła. Na ugotowany ryż układamy bakłażany, posypujemy bakłażany ziołami i sezamem. Opcjonalnie można skropić je jeszcze kilkoma kroplami oleju sezamowego.
Pieczony halibut lub dorsz na białej fasoli z bazyliowym pesto
Składniki:
- 200-300 g filetu z halibuta/dorsza
- 200-300 g białej fasoli
- sól i pieprz do smaku
- 50 g masła
- 2-3 łyżki bułki tartej
- pęczek bazylii (cała doniczka)
- 2-3 łyżki twardego sera
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 cytryny - do podania
Przygotowanie:
Białą fasolę moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy w osolonej wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Podprażamy orzechy w piekarniku, studzimy i blendujemy wraz z serem Bursztyn, bazylią, oliwą z oliwek, szczyptą soli i czosnkiem. Rybę przesmarowujemy delikatnie pesto i pieczemy ok 12-18 minut (w zależności od wielkości) w 180 st. C. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy bułkę tartą z odrobiną soli i świeżo startą gałką. Fasole delikatnie rozgniatamy, dodajemy trochę masła i doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby). Wykładamy na talerz. Następnie kładziemy krople pesto oraz podsmażoną bułkę tartą. Na sam koniec wykładamy rybę. Podajemy z ćwiartką cytryny.
Ciasto cytrynowe z bazyliowym lukrem
Składniki:
- 150 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
- opcjonalnie 2-3 łyżki mleka
- 150 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 5-6 liści bazylii
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Kiedy masa jest już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku, nieustannie ubijając. W międzyczasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie do mokrych składników dodajemy suche i delikatnie miksujemy. Przekładamy do keksówki i pieczemy 40-50 minut w 160 st. C. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, bazylię ucieramy w moździerzu lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do lukru. Polewamy ciasto lukrem i gotowe. Opcjonalnie można je delikatnie skropić sokiem z pomarańczy i cytryn z odrobiną cukru, żeby było bardziej wilgotne.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN