Zapiekana cukinia
Składniki:
1 cukinia pokrojona w plastry
2 pomidory
oregano
pieprz
odrobina soli himalajskiej
parmezan
Sposób przygotowania: Cukinię pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Pomidora pokroić w plastry i ułożyć na podsmażonych plastrach cukinii, przyprawić solą, pieprzem, i oregano. Posypać tartym parmezanem i zapiec w piekarniku z rozgrzaną górną grzałką do 200ºC przez 5-10 minut.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
5-6 suszonych pomidory w oliwie
świeże liście bazylii
majonez
ew. z pieczarkami i cebulą podsmażoną
Sposób przygotowania: Jajka obrać i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do jajek. Bazylię posiekać i dodać do jajek z pomidorami. Dodać majonez i ewentualnie pieczarki z cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z dobrym pieczywem.
Składniki:
1 kg cebuli
2 ząbki czosnku
słodka papryka, ostra papryka i pieprz cayenne
sól i pieprz
łyżka mąki pszennej
100 g ementalera
4 kromki czerstwego pieczywa
2 litry bulionu warzywnego
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć do zeszklenia razem z posiekanym czosnkiem. Następnie dodać paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz cayenne, tymianek sól i obsypać mąką. Całość dokładnie wymieszać. Podsmażyć jeszcze chwilę, a następnie zalać bulionem i pogotować jeszcze ok. 20 minut. Ser zetrzeć na tarce. Chleb pokroić na grzanki podpiec w piekarniku aż stanie się chrupiący. Na dno talerza wrzucić kilka grzanek, posypać żółtym serem i zalać zupą. Na wierzchu również posypać serem.
Bułeczki
Składniki:
10 g drożdży
500 ml letniej wody
200 g mąki pszennej (najlepiej typ 750)
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki soli
200 g łuskanych ziaren słonecznika
Przygotowanie: W dużej misce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Dodać mąkę (zostawić kilka łyżek do zagniatania ciasta), sól i 100 g słonecznika. Wymieszać wszystkie składniki przy mocy drewnianej łyżki, wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Ugniatać ciasto rękami, przez około 10 min, podsypując mąką żeby się nie kleiło. Ciasto przełożyć do wyrastania aż podwoi swoją objętość. Zagnieść i podzielić na 15 bułeczek. Uformować bułeczki, zwilżyć wierzch bułeczek i zanurzyć w pozostałym słoneczniku. Ułożyć na 2 blaszkach do pieczenia. Odstawić na kolejne 30-40 minut do wyrastania min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC, przez około 15 minut. Podawać z pastą jajeczną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN