ZUPA Z CIECIERZYCY
Składniki:
2 cukinie pokrojone w kostkę
2 łodygi pora pokrojonego w prążki
Cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku
800 g pomidorów z puszki, pokrojonych w kostkę
1 litr bulionu warzywnego
400 g ciecierzycy
250 g szpinaku
Świeżo starty parmezan
Oliwa z oliwek
PRZYPRAWY KAMIS
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku
Liście laurowe
Tymianek
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzej oliwę dodaj pokrojony czosnek, cebulę, po chwili wrzuć pora i cukinię, duś przez chwilę. Dołóż pomidory, zioła, ciecierzycę, po chwili zalej warzywa bulionem. Gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w paski szpinak, dopraw do smaku. Podawaj ze świeżo startym parmezanem.
TORT MAKARONOWY Z PIECZARKAMI
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
Cebula drobno pokrojona
70 g masła
250 g pieczarek
1 zielona papryczka Chili
150 ml mleka
3 roztrzepane jaja
50 ml gęstej śmietany
30 g tartego parmezanu
Oliwa z oliwek
PRZYPRAWY KAMIS
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku
Gałka Muszkatołowa cała
Oregano
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Tortownice (20 cm) wysmaruj masłem, przełóż do niej makaron. Na patelni rozpuść masło dodaj cebulę a następnie pokrojone w plasterki grzyby. Przełóż do formy z makaronem. Wymieszaj mleko , jaja i śmietanę, dodaj przyprawy. Tak przygotowanym sosem zalej makaron w formie, posyp parmezanem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
KNEDLE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ
Składniki:
500 g liści szpinaku
250 g sera risotta
1 jajo
Sól
Świeżo zmielony pieprz
3 łyżki maki wymieszanej z 2 łyżeczkami tymianku
50 g twardego sera pecorino
80g masła
PRZYPRAWY KAMIS:
Rozmaryn
młynku
Czosnek granulowany
Przygotowanie:
Szpinak przysmaż na patelni z odrobiną oliwy i soli i czosnku. Ostudź i odciśnij nadmiar wody, drobno pokrój. Jajko wymieszaj z rozmarynem, ricottą, startym pecorino, dodaj sól, pieprz, szpinak. Z masy lep kulki, obtaczaj je w mące z tymiankiem. Wrzucaj na wrzątek i gotuj około 2 minuty. Podawaj z masłem i parmezanem.
PANAFORTE DI SIENA
Składniki:
120 g migdałów bez skórki
120 g orzechów laskowych
100 g kandyzowanych owoców
60 g suszonych moreli
Skórka otarta z pomarańczy
60 g suszonych fig
2 łyżki kakao w proszku
Po pół łyżeczki mielonej kolendry, goździków
125 g cukru
170 g miodu
Cukier puder do posypania
PRZYPRAWY KAMIS:
Cynamon mielony
Imbir
Przygotowanie:
Orzechy praż w piekarniku ,aż ich skórka zacznie pękać. Pozbądź się ich skórki używając suchej ściereczki. Następnie grubo je posiekaj, tak samo jak migdały. Wrzuć do miski ,dodaj pokrojone figi, morele, przyprawy i kandyzowane owoce oraz mąkę i kakao, dokładnie wymieszaj. Miód z cukrem zagrzej w rondelku do temperatury około 113 stopni, zalej gorącą masą bakalie. Wymieszaj energicznie, aby wszystkie składnik się połączyły. Umieść masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut w temperaturze 150 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN