Przepisy dla psów. Jak zrobić psiastka, psi torcik, psierniczek i psie lody?

Przepisy dla psów - Anna Mirecka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia dla czterech łapek
Kuchnia dla czterech łapek
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN jest wyjątkowa i dla wszystkich. Znajdziecie w niej przepisy również dla naszych psich przyjaciół. Jak zrobić psiastka, psi torcik, psierniczek i psie lody? Krok po kroku wyjaśnia Anna Klimczak.

Psiastka - przepis

psiastka
Psiastka
psiastka
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 1 banan 
  • 2 marchewki 
  • 1 jabłko 
  • 40 ml kefiru
  • 2 jajka 
  • 1,5 szkl. mąki
  • opcjonalnie: suszona wołowina
  • w opcji bezglutenowej – zamiast mąki zwykłej dodajemy mąkę kukurydzianą

Sposób przygotowania:

  1. Owoce i warzywa wrzucamy do malaksera aby były jak najdrobniejsze, łączymy wszystkie składniki (ręcznie lub w robocie końcówka do ciasta) rozwałkujemy na mniej więcej 1 cm grubości (można mniej lub więcej w zależności od wielkości psiego pyszczka) i wykrajamy.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy 15 min (lub do całkowitego stwardnienia).

Psi torcik - przepis

psi torcik
Psi torcik
psi torcik
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 4 jaja
  • ¾ szkl. mąki
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 marchewka
  • 1 banan

Sposób przygotowania

  1. Ubijamy całe na sztywną pianę na wysokich obrotach, zmniejszamy obroty i dodajemy 3/4 szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Przekrajamy na pół.
  2. Dowolny biały serek tak samo.
  3. Owoce i warzywa łączymy ze sobą (wystarczy podziabać to widelcem).
  4. Przekładamy biszkopt czyli: biszkopt/krem/biszkopt i wkładamy do lodówki/zamrażarki.

Tynk cukierniczy:

  • 200 g masła
  • 250 g smalcu
  • 50 ml kefiru

Sposób przygotowania:

  1. W między czasie do misy robota wrzucamy kostkę zimnego masła i kostkę zimnego smalcu.
  2. Na patelni/w rondelku podgrzewamy(może się zagotować ale nie gotować) około 50 ml kefiru/mleka.
  3. Wlewamy to do misy - ubijamy wszystko razem około 20 min (aż powstanie ubity puch). Gotowym tynkiem obkładamy i ozdabiamy według uznania wcześniej schłodzony tort.

Psi serniczek - przepis

Składniki:

  • 1 jajko
  • 300 g białego twarogu
  • 30 g wołowiny
  • 1 marchewka

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i pieczemy w 160 stopniach przez 30 min.

Psie lody - przepis

Składniki:

  • 50 ml kefiru
  • 2 marchewki
  • 30 g wołowiny

Sposób przygotowania:

  1. Kefir, warzywa i mięso rozlewamy w szczelnych formach silikonowych i zamrażamy.
  2. Wersja beznabiałowa, ale na bogato: gotujemy wywar warzywno-mięsny, ten wywar rozlewamy po formach i do zamrażarki i gotowe

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości