Psiastka - przepis
Składniki:
- 1 banan
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 40 ml kefiru
- 2 jajka
- 1,5 szkl. mąki
- opcjonalnie: suszona wołowina
- w opcji bezglutenowej – zamiast mąki zwykłej dodajemy mąkę kukurydzianą
Sposób przygotowania:
- Owoce i warzywa wrzucamy do malaksera aby były jak najdrobniejsze, łączymy wszystkie składniki (ręcznie lub w robocie końcówka do ciasta) rozwałkujemy na mniej więcej 1 cm grubości (można mniej lub więcej w zależności od wielkości psiego pyszczka) i wykrajamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy 15 min (lub do całkowitego stwardnienia).
Psi torcik - przepis
Składniki:
- 4 jaja
- ¾ szkl. mąki
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g serka wiejskiego
- 1 marchewka
- 1 banan
Sposób przygotowania
- Ubijamy całe na sztywną pianę na wysokich obrotach, zmniejszamy obroty i dodajemy 3/4 szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Przekrajamy na pół.
- Dowolny biały serek tak samo.
- Owoce i warzywa łączymy ze sobą (wystarczy podziabać to widelcem).
- Przekładamy biszkopt czyli: biszkopt/krem/biszkopt i wkładamy do lodówki/zamrażarki.
Tynk cukierniczy:
- 200 g masła
- 250 g smalcu
- 50 ml kefiru
Sposób przygotowania:
- W między czasie do misy robota wrzucamy kostkę zimnego masła i kostkę zimnego smalcu.
- Na patelni/w rondelku podgrzewamy(może się zagotować ale nie gotować) około 50 ml kefiru/mleka.
- Wlewamy to do misy - ubijamy wszystko razem około 20 min (aż powstanie ubity puch). Gotowym tynkiem obkładamy i ozdabiamy według uznania wcześniej schłodzony tort.
Psi serniczek - przepis
Składniki:
- 1 jajko
- 300 g białego twarogu
- 30 g wołowiny
- 1 marchewka
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i pieczemy w 160 stopniach przez 30 min.
Psie lody - przepis
Składniki:
- 50 ml kefiru
- 2 marchewki
- 30 g wołowiny
Sposób przygotowania:
- Kefir, warzywa i mięso rozlewamy w szczelnych formach silikonowych i zamrażamy.
- Wersja beznabiałowa, ale na bogato: gotujemy wywar warzywno-mięsny, ten wywar rozlewamy po formach i do zamrażarki i gotowe
Zobacz także:
- Co gotować dla psa? Odpowiednie proporcje i przepisy dla pupila
- Jak przygotować psotrawy? Wyjątkowe przepisy Olgi Lasek i Aleksandry Więcławskiej
- Jakie mięso dla psów jest najzdrowsze?
Autor: Diana Ryściukk
Źródło: Anna Klimczak
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska
podziel się: