Amerykańskie śniadanie - energetyczne kanapki z jajkiem:
Podstawowa wersja to bułka kajzerka z jajkiem, serem i bekonem, ale możemy ją urozmaicać wszelkimi dodatkami, na jakie mamy ochotę: pomidor, cebula, keczup etc.
Składniki:
5 bułek kajzerek
5 plasterków sera
5 plasterków bekonu
duży pomidor
Cebula
Keczup
Przygotowanie:
Na jedną kajzerką potrzebujesz jedno jajko, plaster lub dwa żółtego sera i 3 plasterki bekonu. Jajko smażysz, jak sadzone odwracając je na drugą stronę, kiedy zetnie się białko kładziesz na nie ser, grillując bekon w tym samym czasie. Ser powinien być miękki, żeby szybko się stopił, a żółtko było wciąż płynne. Jajko z serem i bekonem kładziesz na posmarowaną masłem kajzerkę. Jeśli masz ochotę, połóż plaster pomidora i cebuli albo keczup. Zamknij kanapkę i przekrój na pół.
Amerykański lunch - soczyste burgery
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
12 krakersów lub czerstwa bułka
Jajko
Natka pietruszki, sól, pieprz, musztarda Dijon (2 pełne łyżeczki)
Bułki do hamburgerów
Pomidory
Czerwona cebula
Korniszony
Sałata
Przygotowanie:
Mięso wymieszaj z pokruszonymi krakersami, musztardą, natką pietruszki, jajkiem, solą i pieprzem. Podziel je na 5, 6 części i uformuj kotlety grubości około 2 cm. Skrop oliwą. Burgery smażysz na bardzo rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej). Kiedy już rozgrzejesz, zmniejsz gaz o połowę (po 3, 4 minuty z każdej strony).
Na patelni delikatnie przypiecz bułki i układaj na nich kolejno: keczup, sałatę, mięso, cebulę, plastry pomidora, plasterki korniszonów i odrobinę musztardy. Przykryj górną częścią bułki i gotowe. Do burgerów idealnym dodatkiem będzie jakakolwiek sałata
American pie - nie szarlotka, ale brownie
Składniki:
300 g cukru
100 g mąki
6 jajek
Kostka masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Orzechy
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę z masłem w wodnej kąpieli (na parze); zostaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem i mąką, wmieszaj przestudzoną czekoladę i dodaj orzechy. Piecz w temp. 200 stopni przez 20-25 minut. Polewa: podgrzej pół szklanki 30% śmietanki i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Kiedy przestygnie, posmaruj ciasto.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN