Materiał promocyjny

Przepisy Bartka Grędysy

Inspiracją dla Bartosza Grędysa, uczestnika 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko", jest moda kulinarna z USA, czyli hamburgery, steki, oraz brownie... na deser.

Amerykańskie śniadanie - energetyczne kanapki z jajkiem:

Podstawowa wersja to bułka kajzerka z jajkiem, serem i bekonem, ale możemy ją urozmaicać wszelkimi dodatkami, na jakie mamy ochotę: pomidor, cebula, keczup etc.

Składniki:

5 bułek kajzerek

5 plasterków sera

5 plasterków bekonu

duży pomidor

Cebula

Keczup

Przygotowanie:

Na jedną kajzerką potrzebujesz jedno jajko, plaster lub dwa żółtego sera i 3 plasterki bekonu. Jajko smażysz, jak sadzone odwracając je na drugą stronę, kiedy zetnie się białko kładziesz na nie ser, grillując bekon w tym samym czasie. Ser powinien być miękki, żeby szybko się stopił, a żółtko było wciąż płynne. Jajko z serem i bekonem kładziesz na posmarowaną masłem kajzerkę. Jeśli masz ochotę, połóż plaster pomidora i cebuli albo keczup. Zamknij kanapkę i przekrój na pół.

Amerykański lunch - soczyste burgery

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

12 krakersów lub czerstwa bułka

Jajko

Natka pietruszki, sól, pieprz, musztarda Dijon (2 pełne łyżeczki)

Bułki do hamburgerów

Pomidory

Czerwona cebula

Korniszony

Sałata

Przygotowanie:

Mięso wymieszaj z pokruszonymi krakersami, musztardą, natką pietruszki, jajkiem, solą i pieprzem. Podziel je na 5, 6 części i uformuj kotlety grubości około 2 cm. Skrop oliwą. Burgery smażysz na bardzo rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej). Kiedy już rozgrzejesz, zmniejsz gaz o połowę (po 3, 4 minuty z każdej strony).

Na patelni delikatnie przypiecz bułki i układaj na nich kolejno: keczup, sałatę, mięso, cebulę, plastry pomidora, plasterki korniszonów i odrobinę musztardy. Przykryj górną częścią bułki i gotowe. Do burgerów idealnym dodatkiem będzie jakakolwiek sałata

American pie - nie szarlotka, ale brownie

Składniki:

300 g cukru

100 g mąki

6 jajek

Kostka masła

2 tabliczki gorzkiej czekolady

Orzechy

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę z masłem w wodnej kąpieli (na parze); zostaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem i mąką, wmieszaj przestudzoną czekoladę i dodaj orzechy. Piecz w temp. 200 stopni przez 20-25 minut. Polewa: podgrzej pół szklanki 30% śmietanki i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Kiedy przestygnie, posmaruj ciasto.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości