Strogonow
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml śmietany
4 ogórki kiszone
500 g pieczarek
2 czerwone papryki
Słodka papryka
Łyżka musztardy
150 ml bulionu warzywnego
Sól/pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę oczyść z błon i pokrój na cienkie podłużne kawałki. Przysmaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Cebule i pieczarki pokrój, a następnie przysmaż na maśle, potem wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj do garnka koncentrat i musztardę, wymieszaj. Ogórki i paprykę pokrój w słupki, dodaj do mięsa, przypraw słodką papryką, solą pieprzem. Całość zalej bulionem, gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Przed samym podaniem dodaj do strogonowa kilka łyżek śmietany.
Ratatouille
Składniki:
500 g pomidorów
2 cebule
2 papryki
Bakłażan
2 cukinie
Tymianek
Liść laurowy
2 ząbki czosnku
Sól/pieprz
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną drobno cebulę, dodaj gałązkę tymianku i 2 liście laurowe. Smaż, aż zrobi się szklista, dodaj wtedy pokrojone warzywa, zaczynając od papryki następnie bakłażan, cukinię a na końcu pomidory. Duś około 10 minut, dopraw do smaku.
Ryba pieczona w soli
Składniki:
3 kg gruboziarnistej soli kamiennej lub morskiej
2 pstrągi
2 białka
Świeży rozmaryn
Świeży tymianek
Ćwiartka cytryny
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Białka ubij na niezbyt sztywną pianę. Wymieszaj je z solą, możesz dodać odrobinę wody. Połowę soli wyłóż na dno żaroodpornego naczynia. Ryby posmaruj oliwą, skrop cytryną, a do środka włóż gałązki tymianku i rozmarynu. Przykryj pstrągi pozostałą ilością soli. Piecz 20 -25 minut (zależnie od wagi ryby) w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Zimowe ciasto kawowe z orzechami
Składniki:
120 g masła
120 g gorzkiej czekolady
150 g brązowego cukru
3 jaja
3 łyżki espresso
100 g mąki
80 g orzechów włoskich grubo siekanych
Sos czekoladowy:
120 g śmietanki kremówki
100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, espresso, poczekaj, aż będą stanowić jednolitą masę, a następnie ściągnij z ognia. Po ostudzeniu wymieszaj czekoladę z jajami (użyj miksera) i z cukrem, następnie powoli dodawaj mąkę a na końcu orzechy. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (ciasto powinno być w środku wilgotne)
Sos: śmietankę zagotuj, zalej nią połamaną w kawałki czekoladę, wymieszaj aż się oba składnik się połączą. Ciasto podawaj z sosem, dekoruj orzechami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN