Macarons
Składniki:
3-4 białka z jaj kur zielononóżek
125 g bardzo drobno zmielonych migdałów
210 g cukru pudru i 25 g cukru pudru
2 łyżki kakao
mała garść upieczonych i pokruszonych orzechów laskowych do posypania
konfitura śliwkowa
ewentualnie rękaw cukierniczy
Przygotowanie:
Mąkę migdałową i cukier puder miksujemy i przesiewamy przez sito. Z zimnych białek ubijamy pianę stopniowo dodając do niej odrobinę cukru. Kiedy będzie już dobrze ubita, dodajemy mąkę migdałową wymieszaną z cukrem i łączymy starając się, by piana nie opadała. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze odrysowujemy koła o średnicy od 3 cm. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wstrzykujemy na blaszkę owalne krążki. Kiedy blaszki będą gotowe, odstawiamy je na ok. 20 minut. Po tym czasie zapiekamy beziki ok. 15 minut w piecu przy lekko uchylonych drzwiczkach. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wyschnięcia. Kiedy ostygną połowę z nich, wypełniamy konfiturą śliwkową i przykrywamy jak kanapki.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN