Materiał promocyjny

Popularne makaroniki

Macarons wreszcie dotarły do Polski. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz i Tomek pokazali, jak przygotować najmodniejsze w tym sezonie słodkości. Makaroniki przypominają nieco, znane nam bezy, ale charakteryzują się dodatkiem migdałów do białkowego ciasta i, przede wszystkim, smakowym nadzieniem.

Macarons

Składniki:

3-4 białka z jaj kur zielononóżek

125 g bardzo drobno zmielonych migdałów

210 g cukru pudru i 25 g cukru pudru

2 łyżki kakao

mała garść upieczonych i pokruszonych orzechów laskowych do posypania

konfitura śliwkowa

ewentualnie rękaw cukierniczy

Przygotowanie:

Mąkę migdałową i cukier puder miksujemy i przesiewamy przez sito. Z zimnych białek ubijamy pianę stopniowo dodając do niej odrobinę cukru. Kiedy będzie już dobrze ubita, dodajemy mąkę migdałową wymieszaną z cukrem i łączymy starając się, by piana nie opadała. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze odrysowujemy koła o średnicy od 3 cm. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wstrzykujemy na blaszkę owalne krążki. Kiedy blaszki będą gotowe, odstawiamy je na ok. 20 minut. Po tym czasie zapiekamy beziki ok. 15 minut w piecu przy lekko uchylonych drzwiczkach. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wyschnięcia. Kiedy ostygną połowę z nich, wypełniamy konfiturą śliwkową i przykrywamy jak kanapki.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości