Fufu
Składniki:
kasza manna (w oryginale mąka z manioku),
pasta sambal oelek,
piri-piri + będzie potrzebna drewniana łyżka.
Przygotowanie:
Zagotować ok.1 litra wody i wsypywać powoli kaszę manna mieszając drewnianą łyżką. Przy gęstości śmietany przerwać wsypywanie kaszy i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Wykładamy na miskę. Uwaga! w czasie wsypywania kaszy nie wolno dopuścić do powstania grudek. Po nałożeniu dania na talerz dodajemy niewielką ilość pasty sambal oelek (pir-piri bardzo ostrożnie - ostre!)
Kurczak w sosie arachidowym
Składniki:
1 pierś kurczaka,
1/2 kg udek kurczaka,
olej (oliwa palmowa),
2 łyżki masła arachidowego,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 świeże pomidory,
koncentrat pomidorowy mały,
przyprawa Kamis złocista,
szczypta przypraw:
kolendra, kurkuma,
imbir,
pieprz cayenne,
słoiczek pasty sambal oelek (w oryginale pasta z ostrych papryczek pir-piri)
Przygotowanie:
Osuszone mięso pokroić na kawałki i posypać przyprawą Kamis. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka z obydwu stron, wyjąć mięso a na patelnie wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, pomidory, koncentrat - podsmażyć. W szklance ciepłej wody rozprowadzić masło orzechowe, dodać do sosu, wsypać przyprawy, dodać kurczaka i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny.
Pączki bitumbula
Składniki:
mąka pszenna,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy (2 sztuki),
mleko,
cukier puder,
2 jajka,
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka mieszamy w misce, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Do smażenia pączków potrzebny będzie olej, drewniana łyżka oraz garnek do smażenia. Pączki doskonale smakują z masłem orzechowym. Można posypać je wiórkami kokosowymi.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN