Dlaczego warto jeść orzechy?
Orzechy laskowe zaliczane są do jednych z najzdrowszych orzechów. Ich uprawą zajmuje się Zbigniew Ciemniewski, kardiolog. - Orzechy mają korzystny wpływ na pracę serca. Jedzone każdego dnia, ale w niewielkich ilościach, chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego - mówił w rozmowie z Mikołajem Reyem specjalista. Jak rozpoznać, że orzech jest już dobry i nadaje się do jedzenia. - Dojrzały orzech bez problemu wypada z łupiny - dodał.
Zbigniew Ciemniewski prowadzi ekologiczną uprawę, dlatego w jego sadzie bardzo często można spotkać dzikie zwierzęta, które szczególnie rozsmakowały się w orzechach. - Przychodzą do nas wiewiórki, a także borsuki - te pojawiają się głównie w nocy - oraz dzięcioły- mówił pan Zbigniew.
Co można zrobić z orzechów?
Pan Zbigniew - wraz z rodziną - zajmuje się nie tylko uprawą, ale również przetwórstwem orzechów. Po przebraniu i oczyszczeniu orzechy są prażone. Następnie robi się z nich nowe produkty. - Przygotowujemy m.in. pastę z orzechów. Powstaje ona ze specjalnie zmielonych orzechów - mówiła Hanna Ciemniewska-Żytkiewicz, przetwórca orzechów z Jankowic.
Z orzechów, które rosną w sadzie pana Zbigniewa, powstaje także olej. - Z pięciu kilogramów orzechów powstaje ok. półtora litra oleju - mówił Tomasz Żytkiewicz, przetwórca orzechów. Na tym jednak nie koniec. Orzechy świetnie komponują z mięsem, czy warzywami. Wzbogacą także smak deserów. Co można z nich przygotować? Do jakich potraw warto je dodać? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Zobacz także:
- Czy makaron tuczy? Dietetyk obala popularny mit
- Tyję, bo jestem coraz starsza? Wyniki badań obalają największy mit
- Wartościowy posiłek poza domem, czyli pomysły na lunchbox w pracy i w szkole
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN