CHLEB ORKISZOWY
Składniki:
200 g ziaren orkiszu
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g letniej wody
200 g mąki orkiszowej razowej
250 g mąki orkiszowej
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziarna orkiszu namoczyć i odstawić na około 12 godz. Po tym czasie, drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać ze sobą mąki i sól, wlać rozczyn z drożdży dodać namoczone ziarna i olej. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki (ok. 26 cm). Przykryć ściereczką, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C. Piec około 1 godz. Po wyjęciu z pieca posmarować wierzch chleba wodą, wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.
ORKISZOTTO Z GRZYBAMI
Składniki:
0,5 szklanki orkiszu
50 g suszonych borowików
oliwa z oliwek
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
250 g boczniaków, pokrojonych w plasterki
250 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plasterki
kieliszek białego wytrawnego wina
200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
50 g tartego parmezanu lub pecorino
2 szczypty rozmarynu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania, opcjonalnie
Przygotowanie:
Namoczyć orkisz i suszone grzyby w ciepłej wodzie na około 30-40 min. Odsączyć grzyby, wywar z grzybów dodać do bulionu. Rozgrzać dużą patelnię z oliwą z oliwek, podsmażyć lekko cebulę i czosnek, dodać boczniaki i pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać namoczony orkisz i suszone grzyby. Smażyć całość kilka minut. Dodać kieliszek wina, mieszać aż całość płynu zostanie wchłonięta. Dodać 1 szklanki bulionu, zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 50 min. Gdy ziarna są już miękkie, zdjąć pokrywkę, gotować aż płyn się zredukuje, co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Dodać tarty ser, wymieszać, przed podaniem posypać siekaną pietruszką.
WŁOSKA ZUPA Z ORKISZEM
Składniki:
oliwa z oliwek
1 cebula, pokrojona w kostkę
5 ząbków czosnku, posiekanych
100 g selera, pokrojony w kostkę
1 por, pokrojony w plastry
2 duże marchewki, pokrojone w plastry
0,5 szklanki ziaren orkiszu, przepłukanego
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka białej fasoli
200 g mrożonego groszku
sól i pieprz do smaku
świeże liście bazylii
tarty żółty ser, do posypania
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, seler, por i marchewkę. Podsmażyć kilka minut. Dodać orkisz, pomidory z puszki i tyle wody aby całość była zakryta. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 min, co jakiś czas mieszając. Dodać fasolę z puszki, mrożony groszek, doprawić sola i pieprzem, Jelni potrzeba dodać więcej wody, gotować kolejne 20 min. Przed podaniem dodać liście bazylii i posypać tartym serem.
SAŁATKA Z ORKISZEM
Składniki:
0,5 szklanki ziaren orkiszu
czarne oliwki
suszone pomidory w oleju
papryka konserwowa
kukurydza z puszki
korniszony, kiełki fasoli mung, rzeżucha, oliwa
sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziarna orkiszu dokładnie wypłukać i gotować na wolnym ogniu do miękkości, około 1 godziny (można wcześniej namoczyć ziarna na kilka godzin, szybciej się ugotują), odsączyć i wystudzić. Gdy orkisz się gotuje, pokroić pozostałe składniki i połączyć według dowolnych proporcji. Składniki są tylko sugestią czego możemy użyć i jeśli brakuje nam któregoś ze składników możemy go pominąć lub zastąpić innym. Latem możemy dodać np. świeże pomidory, ogórki czy rukolę.
CIASTECZKA ORKISZOWE
Składniki:
150 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki orkiszowej
50 g orzechów włoskich
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100-120 g twardego masła
3 łyżki cukru
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z limonki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem masła wymieszać ze sobą. Dodać jajko i wymieszać. Masło zetrzeć na tarce do jarzyn na najgrubszych oczkach, dodać do pozostałych składników, i szybko zagnieść ciasto na jednolitą masę, jeśli jest za sucha można dodać więcej masła i np. soku z cytryny. Ciasto rozwałkować na grubość jednego centymetra, wyciąć ulubione wzory ciastek, piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 220 C około 10-12 min, aż zrobią się złotobrązowe.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN