Materiał promocyjny

Orkisz w kuchni

Orkisz spożywany był już w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Zapewniał siłę i wytrwałość. Dziś orkisz powraca z zapomnienia. Produkty na bazie orkiszu dostępne są w wielu sklepach, a w piekarni można kupić orkiszowy chleb. Dlaczego warto go jeść? Piotr Kucharski przedstawia propozycję dań z orkiszu.

CHLEB ORKISZOWY

Składniki:

200 g ziaren orkiszu

40 g drożdży

1 łyżeczka cukru

400 g letniej wody

200 g mąki orkiszowej razowej

250 g mąki orkiszowej

3-4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ziarna orkiszu namoczyć i odstawić na około 12 godz. Po tym czasie, drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać ze sobą mąki i sól, wlać rozczyn z drożdży dodać namoczone ziarna i olej. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki (ok. 26 cm). Przykryć ściereczką, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C. Piec około 1 godz. Po wyjęciu z pieca posmarować wierzch chleba wodą, wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.

ORKISZOTTO Z GRZYBAMI

Składniki:

0,5 szklanki orkiszu

50 g suszonych borowików

oliwa z oliwek

1 cebula, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku

250 g boczniaków, pokrojonych w plasterki

250 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plasterki

kieliszek białego wytrawnego wina

200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

50 g tartego parmezanu lub pecorino

2 szczypty rozmarynu

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki do posypania, opcjonalnie

Przygotowanie:

Namoczyć orkisz i suszone grzyby w ciepłej wodzie na około 30-40 min. Odsączyć grzyby, wywar z grzybów dodać do bulionu. Rozgrzać dużą patelnię z oliwą z oliwek, podsmażyć lekko cebulę i czosnek, dodać boczniaki i pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać namoczony orkisz i suszone grzyby. Smażyć całość kilka minut. Dodać kieliszek wina, mieszać aż całość płynu zostanie wchłonięta. Dodać 1 szklanki bulionu, zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 50 min. Gdy ziarna są już miękkie, zdjąć pokrywkę, gotować aż płyn się zredukuje, co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Dodać tarty ser, wymieszać, przed podaniem posypać siekaną pietruszką.

WŁOSKA ZUPA Z ORKISZEM

Składniki:

oliwa z oliwek

1 cebula, pokrojona w kostkę

5 ząbków czosnku, posiekanych

100 g selera, pokrojony w kostkę

1 por, pokrojony w plastry

2 duże marchewki, pokrojone w plastry

0,5 szklanki ziaren orkiszu, przepłukanego

1 puszka krojonych pomidorów

1 puszka białej fasoli

200 g mrożonego groszku

sól i pieprz do smaku

świeże liście bazylii

tarty żółty ser, do posypania

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, seler, por i marchewkę. Podsmażyć kilka minut. Dodać orkisz, pomidory z puszki i tyle wody aby całość była zakryta. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 min, co jakiś czas mieszając. Dodać fasolę z puszki, mrożony groszek, doprawić sola i pieprzem, Jelni potrzeba dodać więcej wody, gotować kolejne 20 min. Przed podaniem dodać liście bazylii i posypać tartym serem.

SAŁATKA Z ORKISZEM

Składniki:

0,5 szklanki ziaren orkiszu

czarne oliwki

suszone pomidory w oleju

papryka konserwowa

kukurydza z puszki

korniszony, kiełki fasoli mung, rzeżucha, oliwa

sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziarna orkiszu dokładnie wypłukać i gotować na wolnym ogniu do miękkości, około 1 godziny (można wcześniej namoczyć ziarna na kilka godzin, szybciej się ugotują), odsączyć i wystudzić. Gdy orkisz się gotuje, pokroić pozostałe składniki i połączyć według dowolnych proporcji. Składniki są tylko sugestią czego możemy użyć i jeśli brakuje nam któregoś ze składników możemy go pominąć lub zastąpić innym. Latem możemy dodać np. świeże pomidory, ogórki czy rukolę.

CIASTECZKA ORKISZOWE

Składniki:

150 g mąki orkiszowej razowej

100 g mąki orkiszowej

50 g orzechów włoskich

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100-120 g twardego masła

3 łyżki cukru

skórka otarta z cytryny

skórka otarta z limonki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem masła wymieszać ze sobą. Dodać jajko i wymieszać. Masło zetrzeć na tarce do jarzyn na najgrubszych oczkach, dodać do pozostałych składników, i szybko zagnieść ciasto na jednolitą masę, jeśli jest za sucha można dodać więcej masła i np. soku z cytryny. Ciasto rozwałkować na grubość jednego centymetra, wyciąć ulubione wzory ciastek, piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 220 C około 10-12 min, aż zrobią się złotobrązowe.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości