PIT-37 -
wypełniony serem doskonale smakuje w połączeniu z warzywami typu curry
Składniki:
200 g serka capri
pęczek świeżych ziół ( natka pietruszki, kolendra, koperek)
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 (ewentualnie pszennej białej)
1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 (lub mąka pszenna z pełnego przemiału)
1 płaska łyżeczka soli
masło sklarowane
Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i wlewamy taka ilość wody aby uzyskać sprężyste ale nie za suche ciasto. Wyrabiamy 3-4 minuty i odstawiamy przykryte ściereczką. Ser ugniatamy widelcem i dodajemy poszatkowane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małej śliwki i wałkujemy podsypując mąką na cienki placek. Smarujemy go roztopionym masłem sklarowanym, po czym rozkładamy około 2 łyżki serka z ziołami. Całość zwijamy jak naleśnik, z którego z kolei zwijamy spiralę. Podsypujemy mąką i delikatnie wałkujemy, ale już nie tak cienko (tak aby farsz ze środka nie zaczął wychodzić ). Powstanie nam nadziewany placek, który opiekamy z dwóch stron na patelni, aż powstaną przypieczone brązowe miejsca. Pod koniec smarujemy odrobiną masła sklarowanego. Podajemy z warzywami curry.
Warzywa w curry:
Składniki:
4 łyżki masła sklarowanego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 cebula pokrojona w kostkę
2 czerwone papryki pokrojone w 4 cm kostkę
1 kalafiora podzielonego na różyczki
2 małe cukinie
1 mały koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Na patelni z wysokim rantem rozgrzewamy masło sklarowane, lub oliwę. Smażymy kmin rzymski około 15-20 sekund. Dodajemy tymianek, ostrą paprykę, starty na drobnej tarce czosnek i imbir. Po chwili dodajemy cebulę i paprykę. Całość dusimy pod pokrywką około 10 minut, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki, cukinię pokrojoną w grube plasterki, koncentrat pomidorowy i tyle wody aby warzywa mogły się dusić w swoim własnym sosie. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
PIT-36 -
dziurawy pit, trzeba uważać, by po wypełnieniu nie wypadły z niego dane osobowe
Składniki:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczki soli
masło sklarowane, lub olej
Przygotowanie:
Kaszę manną, mąkę ryżową, mąkę pszenną i sól mieszamy z taką ilością wody aby uzyskać bardzo rzadki płyn, konsystencji maślanki. Nabieramy ręką trochę ciasta i rozchlapujemy je miejsce przy miejscu na rozgrzaną patelnię. Powstały naleśnik będzie przypominał ser szwajcarski, ale cały jego urok w tych dziurkach. Po około dwóch minutach ciasto zetnie się. Smarujemy jego powierzchnię masłem sklarowanym, czekamy jeszcze chwilę aż się delikatnie przyrumieni i zdejmujemy z patelni. Możemy podawać go na słodko jak i słono. Charakteryzuje się ciekawą, delikatną konsystencją. Proponuję wypełnić go wiśniową konfiturą domowej roboty i słodkim twarożkiem.
PIT-38
- co prawda czas na jego wypełnienie mamy do końca kwietnia, ale nie radzę z tym zwlekać. Na pewno zasmakuje naszej księgowej.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczki soli
woda
dodatki:
poszatkowana czerwona kapusta
twarda grecka feta
oliwki
buraczkowy sos jogurtowy:
2 średnie ugotowane buraczki starte na tarce
1 wyciśnięty ząbek czosnku
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
grillowany bakłażan
1 bakłażan pokrojony w kostkę
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
ostry sos chili, lub tabasco
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z cukrem i dolewamy 1 szklanki letniej wody. Mąkę pszenną i razową mieszamy z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy i tyle wody aby powstało dosyć luźne ciasto. Wyrabiamy je pięć minut podsypując mąką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto zagniatamy parę razy, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Dzielimy je na kulki wielkości dużej śliwki. Każdą z nich rozwałkowujemy podsypując mąką na placek grubości około 1 cm. Opiekamy je na suchej patelni. Placki powinny się rozwarstwić podczas pieczenia. Po upieczeniu odcinamy rant pity z jednej strony i rozwarstwiamy placek tak aby powstała kieszonka. Wkładamy tam dodatki. Buraczkowy sos jogurtowy: wszystkie składniki mieszamy razem. Grillowany bakłażan: bakłażan wsypujemy na suchą patelnię, przykrywamy pokrywką i podpiekamy na małym gazie, mieszając od czasu do czasu. Jak będzie miękki (około 7 minut) dodajemy oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, natkę, kmin, sól i pieprz do smaku.
PIT-28
- bardzo cienki pit, można go wypełnić różnego rodzaju farszami i świeżymi dodatkami, takimi jak pokrojone pomidory, ogórek, awokado, kiełki fasolki mung, słonecznika, lucerny
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej graham (najlepiej takiej bardzo drobno mielonej)
1/3 łyżeczki soli
woda
masło sklarowane
1 szklanki mąki ryżowej
dodatki:
pomidory, awokado,ogórek, kiełki lucerny, słonecznika, fasolki mung,lucerny starty żółty ser, twarożek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, groszek, kukurydza, fasola, itp.
Mąkę pszenną i drobno mieloną mąkę pełnoziarnistą mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby powstało nam miękkie ciasto, ale nie specjalnie klejące się do rąk. Wyrabiamy je około 2-3 minuty podsypując mąką. Odstawiamy na 10 minut. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małych śliwek. Dwie kulki rozpłaszczamy na placki o grubości około 1 cm. Smarujemy z wierzchu masłem sklarowanym. Na talerz wsypujemy trochę mąki ryżowej i obtaczamy placek od strony posmarowanej masłem. To samo robimy z drugim plackiem, po czym składamy je obtoczonymi stronami do środka. Powstały grubszy placek rozwałkowujemy podsypując mąką jak najcieniej. Kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię i opiekamy z dwóch stron, uważając aby placka nie spalić. Powstaną na nim pęcherzyki, które pomogą nam później po upieczeniu rozdzielić placek na dwa jeszcze cieńsze. Naleśnik nadziewamy wybranymi dodatkami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN