Muffiny z nutellą
Składniki:
140 g miękkiego masła
180 g cukru waniliowego - może być zamiast cukru waniliowego zwykły cukier plus ekstrakt
3 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nutella - 2 łyżeczki na 1 muffina
Sposób przygotowania:
Masło roztarłam z cukrem na puszysta masę. Dodałam po kolei po jednym jajku a na koniec stopniowo dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszałam dokładnie i przełożyłam masę do foremek na muffiny - do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej muffiny nałożyłam po dwie łyżeczki Nutelli i patyczkiem delikatnie wymieszałam ciasto z Nutellą. Nie chodzi o dokładne zmieszanie wszystkiego. Muffiny piekłam około 30 minut w 170 stopniach C.
Rugelach
Składniki:
115 g tłustego białego sera,
1 łyżka cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki
250 g stopionego masła
250 g rodzynek sułtanek
130 g posiekanych włoskich orzechów
225 g drobnego cukru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
Ciasto: w misce utrzeć masło z serem - najlepiej mikserem - pod koniec dodać łyżkę cukru, jajko i sól. Wyrobić ręką ciasto dodając mąkę - tak by ciasto było zwarte - ciasto musi być gładkie i musi dać się rozwałkować. Z ciasta trzeba zrobić kulę i zawinąć w folię, wstawić, na co najmniej 2 godziny do lodówki. A najlepiej na całą noc. Następnego dnia, ciasto podzielić na 6 części i na wysypanej mąką stolnicy każdą cześć rozwałkować na placek grubości ok. 3mm, posmarować stopionym masłem. Posypać orzechami mielonymi i sułtankami oraz pozostałym cukrem i cynamonem.
Każdy krążek pokroić na 8-10 trójkątów i zrolować każdy w kierunku od podstawy do wierzchołka. Ciastka ułożyć na blasze, posmarować masłem stopionym i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 15-30 minut.
Są gotowe, kiedy się zrumienią.
Ciasteczka mandarynkowe
Składniki:
200 g miękkiego masła
1 szklanka przesianego cukru pudru
skórka z dwóch mandarynek
3 łyżki soku mandarynkowego
1 łyżka esencji waniliowej albo cukier waniliowy
350 g szklanki mąki pszennej
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczki soli
2 łyżki soku mandarynkowego
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka stopionego masła
Sposób przygotowania:
Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok z mandarynek i esencję waniliową, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą i sól. Zagnieść sypkie składniki z maślanym kremem, podzielić ciasto na pół i zawinąć porcje w plastykową folię, nadając im kształt wałka. Włożyć ciasto na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Pokroić ciasto w plasterki o grubości 6 mm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut i ostudzić. Ciastka można też polać polewą mandarynkową. Zmieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Posmarować ciasteczka polewą i rozłożyć na metalowej kratce nad blachą wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Pozostawić na 1 godzinę, aż polewa zastygnie.
Muffinki czekoladowo-kokosowe z rumem
(przepis na 12 sztuk) Składniki:
200-250 g mąki
8 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
2 jajka
130 g cukru
szczypta soli
100 g stopionego masła
200 ml mleka kokosowego
łyżka rumu
Sposób przygotowania:
Wymieszać suche składniki. Po kolei dodawać jajka, mleko i lekko przestudzone masło, wymieszać i dolać łyżkę rumu. Następnie wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Nakładać 2-3 łyżki ciasta do każdej papilotki. Piec około 30 minut w 180 stopniach C.
Blog Pani Urszuli:
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN