Truskawkowy tort urodzinowy
Składniki:
Biszkopt:
10 jaj
450 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
50 g płatków migdałowych
Masa:
1 l serka mascarpone
250 ml śmietanki ŁACIATEJ 30%
500 g truskawek
100 g brzoskwiń z puszki
100 ml konfitury truskawkowej
200 ml zalewy z brzoskwiń w puszce
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubij na sztywno pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy, następnie pojedynczo dodawaj żółtka. Stopniowo dodawaj mąkę, oraz migdały, masę mieszaj delikatnie, nie używaj już miksera. Masę przelej do dwóch wysmarowanych masłem i oprószonych mąka tortownic. Piecz Około pół godziny w temperaturze 1800 stopni. Po upieczeniu wyciągnij z formy, ostudź i każdy biszkopt przekrój na 2 blaty.
Masa:
Serek Mascarpone utrzyj z cukrem, następnie dodaj ubitą śmietanę i konfiturę truskawkową. Truskawki pokrój w plasterki.
Tort:
Na talerzu połóż biszkopt, skrop go sokiem z brzoskwiń, ułóż na nim 1 truskawek a następnie pokryj 1 masy. Podobnie postępuj z drugim i trzecim biszkoptem. Wierzch tortu posmaruj masą a następnie udekoruj świeżymi truskawkami i brzoskwiniami. Tort schładzaj w lodówce.
Błyskawiczny zrolowany biszkopt
Składniki:
6 jaja
150 g drobnego cukru
Cukier waniliowy
100 g maki
1 łyżka cukru pudru
Szczypta soli
200 g kremu czekoladowego w słoiku
Kolorowe cukierki do dekoracji
100 ml śmietanki ŁACIATEJ 30%
Przygotowanie:
3 białka ubij na sztywno, dodaj szczyptę soli. 3 źółtka i 3 całe jaja utrzyj z cukrem, a następnie delikatnie wymieszaj z białkami. Mąkę wsypuj stopniowo i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa nie straciła objętości. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na niego masę, piecz około 15/20 minut w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika. Na blacie rozłóż ściereczkę przełóż na nią biszkopt, zroluj go „brzydszą” strona do środka. Odczekaj aż wystygnie, wtedy rozwiń ciasto, posmaruj kremem czekoladowym i zwiń powrotem. Wierzch ciasta udekoruj bitą śmietana i kolorowymi cukierkami.
Mini serniczki śmietankowe z malinami
Składniki:
150 g pełnoziarnistych herbatników
80 g miękkiego masła
3 kg zmielonego białego sera
50 ml śmietanki ŁACIATEJ 30%
Laska wanili
3 jaja
120 g cukru pudru
50 g malin (świeżych lub rozmrożonych)
Sos czekolady:
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki ŁACIATEJ 36%
Przygotowanie:
Ciastka pokrusz i wymieszaj z masłem. Ser wymieszaj z ziarnkami wanilii, jajami i cukrem i śmietanką. Na dno papilotów nałóż masę ciasteczkową przykryj ją masa serową, na wierzch każdej babeczki połóż kilka malin. Mini serniczki piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudź i włóż do lodówki.
Sos:
Czekoladę połam na małe kawałki i przełóż do miseczki zalej ją gorącą śmietanką. Chłodne serniczki podawaj gorącym sosem czekoladowym.
Pomarańcze z galaretką
Składniki:
3 galaretki o różnych smakach
6 pomarańczy
Przygotowanie:
Pomarańcze przekrój na pół, miąższ wydrąż za pomocą łyżeczki. Galaretki przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, ostudzone galaretki przelej do połówek pomarańczy, wsadź je do lodówki. Gdy całkowicie stężeją każda połówki pomarańczy przekrój na 2 lub 3 części. Podawaj w towarzystwie świeżych owoców i bitej śmietany.
Kruche ciasto z rabarbarem
Składniki:
500 g rabarbaru
3 jaja
2 łyżki cukru pudru
400 g mąki
200 g cukru
200 g masła
Cukier waniliowy
Szczypta soli
100 ml śmietanki ŁACIATEJ 30%
Przygotowanie:
Rabarbar obierz cienko a następnie pokrój drobno. Przełóż go do miski dodaj 150 g cukru, wymieszaj i dostaw na godzinę, aby puścił sok. Ciasto: Wymieszaj żółtka z reszta cukru, dodaj 120 g masła, sól, cukier waniliowy a następnie stopniowo dodawaj 300 g mąki. Ciasto dokładnie zagnieć i włóż do lodówki. Z reszty mąki i masła wyrób ciasto na kruszonkę i również umieść w lodówce. Ciasto rozwałkuj i przełóż do posmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Nakłuj ciasto widelcem i rozłóż na nim rabarbar odciśnięty z soku. 3 białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Pianę rozsmaruj na powierzchni ciasta. Kruszonkę podziel na „okruchy” i posyp nimi pianę. Tartę włóż na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Podawaj na zimno koniecznie z dodatkiem bitej śmietany!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN