Materiał promocyjny

L.U.C od kuchni

Kompozytor, performer, reżyser wideoklipów i koncertów oraz inicjator akcji społecznych nagrodzony m.in. Paszportem Polityki, Wrocławską Nagrodą Muzyczną i Yachem. Okrzyknięty przez dziennikarzy Artystą XXI wieku. Człowiek wielu talentów. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN sprawdziliśmy, czy posiada także ten kulinarny!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

French toast casserole

Składniki do fazy pierwszej:

1 duża bagietka, gruba, albo pieczywo tostowe- lepiej bagietka

8 jajek

480 ml mleczka kondensowanego (niskokalorycznego albo śmietanka słodka)

240 ml mleka

2 łyżki cukru

1 łyżeczka wanilii (olejku)

szczypta soli

Bagietkę należy pokroić w kostkę i wrzucić na wysmarowaną masłem blaszkę. Blaszka prostokątna, taka standardowych rozmiarów 20x30 cm. Pozostałe składniki należy wymieszać mikserem. Powstałą masą zalać bagietkę w blaszce. ZOSTAWIĆ NA NOC POD PRZYKRYCIEM FOLIĄ ALUMINIOWĄ.

Składniki do fazy drugiej:

113 g masła

2 szklanki orzechów peacan (koniecznie właśnie te orzechy- żadne inne)

240 g szklanka brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej

Składniki te wymieszać ze sobą. Rozłożyć jako wierzchnią warstwę na wcześniej przygotowanej części. Wszystko wkładamy do rozgrzanego do 175*C piekarnika na ok. 45 minut.

Piekarnik w trybie pieczenia z góry i z dołu.

Podawać jak ciastko jeszcze będzie ciepłe. Polać syropem klonowym-

Smacznego :)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana