Sucha Krakowska z zielonym jabłkiem, chrzanem, porzeczką czarną
Składniki:
Sucha Krakowska Extra wieprzowa Tarczyński 30 plasterków cienko krojonych
Jabłko zielone granny smith 2szt
Śmietana 18% 100ml
Porzeczka czarna mrożona 100g
Chrzan korzeń 2cm
Chrzan śmietankowy 3 łyżki
Miód 1 łyżeczka
Roszponka, rukola, koperek,
Dobry olej rzepakowy
Przygotowanie:
Koperek siekamy drobno i dodajemy do podgrzanego oleju do temp. 60 stopni. Miksujemy, przecedzamy przez sitko lub filtr do kawy ale to proces bardzo długotrwały. Jabłko kroimy w cienkie plastry razem ze skórką Skrapiamy sokiem z cytryny, miodem, posypujemy czarnym pieprzem i solą. Jabłka rozkładamy na całym talerzu, na wierzch układamy bardzo cienkie plasterki suchej krakowskiej wieprzowej, skrapiamy olejem koperkowym, sosem ze śmietany chrzanu, doprawionym solą, pieprzem. po całym talerzu rozkładamy owoce porzeczki, posypujemy startym chrzanem. Jeszcze odrobina czarnego pieprzu, zielone liście roszponki i rukoli.
Sałatka z botwinki i Suchej Krakowskiej z fileta
Składniki:
Sucha Krakowska Extra z fileta Tarczyński 100g
Botwinka 1 pęczek
Seler naciowy 2 łodyżki
Fenkuł 1/2szt
Ser feta twarda 150g
Orzechy włoskie 100g
Miód 1 łyżka
Przygotowanie: Młode buraki z łodyżkami gotujemy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Liście z botwinki odkładamy , dodajemy do nich liście szpinaku. Fenkuł, seler naciowy kroimy w paski i dodajemy do liści i szpinaku. Jeszcze ugotowane buraki, ocet jabłkowy, musztarda, miód, wszystko dokładnie mieszamy. Suchą krakowską kroimy w bardzo cienkie plastry, odpiekamy na chrupiąco w piekarniku. Podajemy na sałatce z botwinki, posypujemy serem feta i orzechami.
Ciasto drożdżowe z Suchą Krakowską, ogórkami małosolnymi, ziemniakami i bryndzą owczą
Składniki:
Sucha Krakowska Extra wieprzowa Tarczyński 30 cienkich plasterków
Mąka 900g
Woda 500ml
Sól 25g
Drożdże 20g
Ogórki małosolne kilka sztuk
Ziemniak młody 10szt
Śmietana 18% 200ml
Cebula dymka 1 pęczek
Musztarda francuska z ziarnami gorczycy 1 łyżka
Bryndza owcza 200g
Natka pietruszki, koperek,
Pieprz czarny,
Przygotowanie:
Z mąki i wody, drożdży oraz soli przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Śmietanę miksujemy z bryndzą owczą. Wyrośnięte, rozwałkowane ciasto smarujemy olejem, wykładamy sos śmietanowy, plastry ugotowanych ziemniaków, suchej krakowskiej wieprzowej, plastry ogórka. Skrapiamy wierzch olejem raz jeszcze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Po upieczeniu przed podaniem ciasto polewamy musztardą z koprem i niedużą ilością oleju.
Ciasto francuskie na raz z Suchą Krakowską
Składniki:
Ciasto francuskie 2op
Sucha Krakowska Extra wieprzowa Tarczyński 40 plasterków
Jajka 4szt
Ser tarty dojrzewający 100g
Cebula dymka 1 pęczek
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na plastry 3cm. Każdy plaster smarujemy rozkłóconym jajkiem wymieszanym z serem dojrzewającym. Na połowie wysokości układamy połówki plasterków suchej krakowskiej, nakładamy na to pozostałą połowę ciasta i zwijamy w ślimaki. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Przed podaniem posypujemy cebulą dymką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN