Materiał promocyjny

Kurczę pieczone!

Kurczę pieczone, winogrona smażone, sos serowy oraz kruchy placek, cukinia, dynia i udka pieczone - to propozycje mistrza Andrzeja Polana na weekend. Zobacz, jak rozprawił się z kurczakami w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak wyfiletować kurczaka? Wypróbujcie przepisy!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Kurczę pieczone, winogrona smażone, sos serowy

Składniki:

2 całe kurczaki

1 cebula

1 cytryna

przyprawa do potraw

200 g sera lazur

500 g winogron zielonych

2 łyżki miodu

200 ml śmietany 30%

olej słonecznikowy

tymianek

10 ziemniaków

rosół z kury

Przygotowanie:

Wyfiletowanego kurczaka smarujemy marynatą z oleju, przyprawy do potraw i tymianku dokładnie z każdej strony. W środek wkładamy pokrojoną cebulę, ćwiartki cytryny. Układamy w formie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na temp. 160 stopni. Pieczemy około 1 godziny. W trakcie pieczenia podlewamy gorącym rosołem z kury. Rosół przygotowujemy wcześniej rozpuszczając kostki w goracej wodzie. Ilość kostek należy dobrać według smaku. Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy winogrona i przesmażamy razem. Na drugiej patelni - w małej ilości bulionu - rozpuszczamy ser pleśniowy i dodajemy troszkę śmietany. Upieczone piersi podajemy z sosem i dużą ilością winogron smażonych. Do kurczaka podajemy gotowane ziemniaki.

Kruchy placek, cukinia, dynia i udka pieczone

Składniki:

udka kurczaka

400 g mąki

200 g masła

2 jaja

przyprawa do potraw

2 cukienie

200 g dyni

200 g sera żółtego

Przygotowanie:

Z mąki, masła, jaj oraz przesianej przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto kruche. W foremkach do babeczek wypiekamy kruche korpusy ok. 15 minut. Cukinię, dynię, kroimy w kostkę. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i przesiane, suszone warzywa z przyprawy. Wszystko razem chwilę smażymy, dodajemy pokrojone cząstki upieczonych udek z kurczaka. Doprawiamy przyprawą do potraw. Na koniec dodajemy starty ser. Wypełnione farszem babeczki wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż wierż się lekko zarumieni. Babeczki podajemy z sałatą zieloną i pomidorami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!