Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Kurczę pieczone, winogrona smażone, sos serowy
Składniki:
2 całe kurczaki
1 cebula
1 cytryna
przyprawa do potraw
200 g sera lazur
500 g winogron zielonych
2 łyżki miodu
200 ml śmietany 30%
olej słonecznikowy
tymianek
10 ziemniaków
rosół z kury
Przygotowanie:
Wyfiletowanego kurczaka smarujemy marynatą z oleju, przyprawy do potraw i tymianku dokładnie z każdej strony. W środek wkładamy pokrojoną cebulę, ćwiartki cytryny. Układamy w formie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na temp. 160 stopni. Pieczemy około 1 godziny. W trakcie pieczenia podlewamy gorącym rosołem z kury. Rosół przygotowujemy wcześniej rozpuszczając kostki w goracej wodzie. Ilość kostek należy dobrać według smaku. Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy winogrona i przesmażamy razem. Na drugiej patelni - w małej ilości bulionu - rozpuszczamy ser pleśniowy i dodajemy troszkę śmietany. Upieczone piersi podajemy z sosem i dużą ilością winogron smażonych. Do kurczaka podajemy gotowane ziemniaki.
Kruchy placek, cukinia, dynia i udka pieczone
Składniki:
udka kurczaka
400 g mąki
200 g masła
2 jaja
przyprawa do potraw
2 cukienie
200 g dyni
200 g sera żółtego
Przygotowanie:
Z mąki, masła, jaj oraz przesianej przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto kruche. W foremkach do babeczek wypiekamy kruche korpusy ok. 15 minut. Cukinię, dynię, kroimy w kostkę. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i przesiane, suszone warzywa z przyprawy. Wszystko razem chwilę smażymy, dodajemy pokrojone cząstki upieczonych udek z kurczaka. Doprawiamy przyprawą do potraw. Na koniec dodajemy starty ser. Wypełnione farszem babeczki wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż wierż się lekko zarumieni. Babeczki podajemy z sałatą zieloną i pomidorami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN