Avgolemono - zupa cytrynowa
Składniki:
włoszczyzna
pierś kurczaka
3 cytryny
3 jajka
pietruszka
woreczek ryżu
Przygotowanie:
1. pierś gotujemy w wodzie 30 min., dodajemy włoszczyznę oraz sól i gotujemy kolejne 30 min
2. Jajka ubijamy na pianę i dodajemy do nich sok z 2 cytryn.
3. Do masy jajeczno-cytrynowej dodajemy 3 łyżki wywaru ciągle mieszając.
4. Z wywaru wyjmujemy pierś i przelewamy do niego masę.
5. Dodajemy ryż oraz "posiepane" kawałki piersi.
6. Całość na talerzu dekorujemy plasterkiem cytryny i pietruszką.
Harwa - chałwa grecka
Składniki
1 szklanka kaszy mannej
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
30 dkg orzechów włoskich
20 dkg rodzynek
Przygotowanie
1. Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy kaszę mannę i mieszamy aż będzie brązowa.
2. Wlewamy szklankę wody, szklankę mleka i wsypujemy szklankę cukru. Mieszamy i gotujemy.
3. Dodajemy orzechy i rodzynki. Smażymy aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek.
4. Foremki smarujemy cienką warstwą oleju i napełniamy masą.
5. Gdy masa zgęstnieje wyjmujemy ciasteczka
Ryba pieczona z limonką
Składniki
1 kg filetów z białej ryby (okoń morski, płastuga, dorsz)
sol i pieprz
1 przekrojona na płl limonka
3 łyżka oliwy z oliwek
1 drobno posiekana duża cebula
3 drobno posiekane ząbki czosnku
2-3 pokrojone strączki chilli jalapeno
6-8 łyżek posiekanej świeżej kolendry
cytryna i limonka jako dodatek
Przygotowanie
1. Wkładamy rybę do miski, przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Spryskujemy sokiem z limonki
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek, podduszamy aż zmięknie.
3. Połowę cebuli z czosnkiem oraz rozdrobnione chilli i kolendrę przekładamy na dno żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy rybę i przykrywamy pozostałymi przyprawami.
4. Pieczemy 15-20 min w piekarniku o temp. 180 stopni aż ryba zacznie się 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st., aż ryba zacznie się lekko rumienić i będzie lekko twarda w dotyku
5. Podajemy z cząstkami limonki i cytryn do skropienia
Sałatka z pomarańczy i oliwek
Składniki
4 pomarańcze o grubej skórze
1 małą czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry
16 dużych czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sol i pieprz
liście sałaty jako dodatek
posiekane świeże zioła, natka pietruszki, mięta do przybrania
Przygotowanie
1.Obieramy pomarańcze, kroimy na plasterki grubości 1/2 cm, usuwamy pestki i białe części. Przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulę i oliwki.
2. Dressing: W misce ubijamy trzepaczką oliwę z sokiem z cytryn, cukrem, solą i pieprzem. Polewamy sałatę i chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.
3. podajemy w niskiej salaterce wyłożonej liśćmi sałaty.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN