Materiał promocyjny

Kulinarni paparazzi

Konrad Nowosz - założyciel i szef serwisu papurazzi.pl oraz siostra jego dziewczyny - Kasia Iwanicka - przygotowali kilka ulubionych potraw.

Avgolemono - zupa cytrynowa

Składniki:

włoszczyzna

pierś kurczaka

3 cytryny

3 jajka

pietruszka

woreczek ryżu

Przygotowanie:

1. pierś gotujemy w wodzie 30 min., dodajemy włoszczyznę oraz sól i gotujemy kolejne 30 min

2. Jajka ubijamy na pianę i dodajemy do nich sok z 2 cytryn.

3. Do masy jajeczno-cytrynowej dodajemy 3 łyżki wywaru ciągle mieszając.

4. Z wywaru wyjmujemy pierś i przelewamy do niego masę.

5. Dodajemy ryż oraz "posiepane" kawałki piersi.

6. Całość na talerzu dekorujemy plasterkiem cytryny i pietruszką.

Harwa - chałwa grecka

Składniki

1 szklanka kaszy mannej

1 kostka masła

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

30 dkg orzechów włoskich

20 dkg rodzynek

Przygotowanie

1. Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy kaszę mannę i mieszamy aż będzie brązowa.

2. Wlewamy szklankę wody, szklankę mleka i wsypujemy szklankę cukru. Mieszamy i gotujemy.

3. Dodajemy orzechy i rodzynki. Smażymy aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek.

4. Foremki smarujemy cienką warstwą oleju i napełniamy masą.

5. Gdy masa zgęstnieje wyjmujemy ciasteczka

Ryba pieczona z limonką

Składniki

1 kg filetów z białej ryby (okoń morski, płastuga, dorsz)

sol i pieprz

1 przekrojona na płl limonka

3 łyżka oliwy z oliwek

1 drobno posiekana duża cebula

3 drobno posiekane ząbki czosnku

2-3 pokrojone strączki chilli jalapeno

6-8 łyżek posiekanej świeżej kolendry

cytryna i limonka jako dodatek

Przygotowanie

1. Wkładamy rybę do miski, przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Spryskujemy sokiem z limonki

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek, podduszamy aż zmięknie.

3. Połowę cebuli z czosnkiem oraz rozdrobnione chilli i kolendrę przekładamy na dno żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy rybę i przykrywamy pozostałymi przyprawami.

4. Pieczemy 15-20 min w piekarniku o temp. 180 stopni aż ryba zacznie się 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st., aż ryba zacznie się lekko rumienić i będzie lekko twarda w dotyku

5. Podajemy z cząstkami limonki i cytryn do skropienia

Sałatka z pomarańczy i oliwek

Składniki

4 pomarańcze o grubej skórze

1 małą czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry

16 dużych czarnych oliwek bez pestek

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

szczypta cukru

sol i pieprz

liście sałaty jako dodatek

posiekane świeże zioła, natka pietruszki, mięta do przybrania

Przygotowanie

1.Obieramy pomarańcze, kroimy na plasterki grubości 1/2 cm, usuwamy pestki i białe części. Przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulę i oliwki.

2. Dressing: W misce ubijamy trzepaczką oliwę z sokiem z cytryn, cukrem, solą i pieprzem. Polewamy sałatę i chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.

3. podajemy w niskiej salaterce wyłożonej liśćmi sałaty.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości