Materiał promocyjny

Kulinarne wspomnienia z wakacji

W każdy czwartek, w kuchni Dzień Dobry TVN, spotykać się będziemy z utytułowany kucharzem Andrzejem Polanem, szefem kuchni w Novotelu Warszawa Airport.

Fiteer - pikantny strudel z patelni

Składniki:

1 kg mąki

1 łyżka soli

ok. 700 ml zimnej wody

100 ml oleju

Przygotowanie:

Sól rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem). Konsystencja powinna być bardzo lekka. Pod koniec dodajemy olej i jeszcze dokładnie wyrabiamy ciasto. Ważne, by było elastyczne. Odstawiamy posmarowane olejem, co zapobiegnie powstawaniu twardej skorupki, i przykrywamy miską. Niech odpoczywa dobre 30 minut.

Farsz:

Składniki:

1 świeża papryka

1 cebulka (czerwona)

1 cukinia (zielona)

2 pomidory

200 g sera cheddar

bazylia, tymianek

sól, papryczka chilli

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę identyczną, jak cukinię i dodajemy do niej. Bez dalszego smażenia doprawiamy solą, ostrym chilli i ziołami. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, a następnie za pomocą własnych dłoni, bez używania paznokci, rozciągamy na jak najcieńszy arkusz. Zabawa niesamowita, ale warto spróbować. Na tak cienkie, już rozciągnięte ciasto, lekko posmarowane olejem, wykładamy farsz warzywny, posypujemy tartym serem i zwijamy wałki jak strudel. Nie za grube, układamy na rozgrzanej patelni i podpiekamy z jednej i drugiej strony. Kroimy w małe porcje wielkości klasycznego krokieta. Podajemy z zieloną sałatą.

Mashi - gołąbki z ryżem zawijane w liście winogron

Składniki:

liście winogron

2 ząbki czosnku

sól

Przygotowanie:

Liście winogron dokładnie myjemy, za pomocą tłuczka do mięsa rozbijamy twarde nerwy liści. Blanszujemy w wodzie z dodatkiem soli i czosnku przez 3-4 minuty. Hartujemy je następnie w zimnej wodzie.

2 szklanki ryżu

oliwa z oliwek

1 cebula

2 pomidory

koperek, natka pietruszki, kolendra

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Ryż przesmażamy na oliwie z oliwek, wraz z cebulką. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidorki oraz koper, natkę i kolendrę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Takim na wpół surowym farszem napełniamy liście winogron i zwijamy jak klasyczne gołąbki. Wielkość ich zależy tak naprawdę od wykonawcy, ale powinny być jak najmniejsze. Zrobione gołąbki układamy w rondlu i zalewamy najlepiej pomidorami z dodatkiem bulionu. Pieczemy około 40 minut, by liście były miękkie.

Karkade pyszny napój z kwiatów hibiskusa

Składniki:

kwiaty hibiskusa

cukier brązowy

Przygotowanie:

Do gotującej wody dodajemy kwiaty hibiskusa. Słodzimy cukrem brązowym i pijemy z przyjemnością na gorąco lub na zimno.

Słodkie bardzo kokosowe ciasteczka

1 opakowanie ciasta filo

100 g masła

300 g wiórków kokosowych

2 szklanki cukru

1 szklanka wody

100 ml Malibu

Przygotowanie:

Każdy płat ciasta filo smarujemy rozpuszczonym masłem. Sklejamy po dwa. Na każdą parę z ciasta wysypujemy wiórki kokosowe. Składamy podobnie jak baklawę. Kroimy na małe ciasteczka. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Z wody i cukru gotujemy syrop na koniec dodając Malibu. Zimnym syropem zalewamy gorące ciasteczka i czekamy, aż się dobrze napiją. Bardzo słodkie, ale pyszne. Świeże maliny będą idealnym dodatkiem dekoracyjnym i smakowym.

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości