Materiał promocyjny

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska
Kuchnia włoska
Kucharze z krakowskiej restauracji "Aqua e Vino" przygotowali w Dzień Dobry TVN kilka potraw kuchni włoskiej.

Przystawka

INVOLTINI SALMONE

Składniki (porcja dla 2 osób):

300 g świeżego fileta z łososia

100 g rukoli

100 g suszonych pomidorów

1 cytryna

ocet winny

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Marynata:

Fileta z łososia pociąć na cienkie plastry, następnie przekładać plastry przelewając je octem winnym, posypując solą i pieprzem. Marynować 24 godz. w lodówce. Przygotowanie:

Po zamarynowaniu osuszyć ręcznikiem papierowym każdy plaster łososia i przełożyć go sokiem z cytryny i oliwą, pozostawić na 2 godziny w lodówce. W plastry łososia zawijamy rukolę i suszone pomidory, układamy na talerzu i dekorujemy.

Pierwsze danie

TAGLIOLINI AL NERO DI SEPPIA

Składniki (porcja dla 2 osób):

200 g makaronu tagliolini

300 g tuby kalmara

50 ml białego wina

4 krewetki black tiger

2 ząbki czosnku

pietruszka

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczone kalmary gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy kalmara w krążki. Krewetki rozkrajamy wzdłuż grzbietu i dokładnie płuczemy. Na patelni z oliwą i rozgniecionym czosnkiem smażymy krewetki z krążkami kalmarów i podlewamy białym winem, kiedy wino odparuje uzupełniamy przegotowaną wodą, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz do smaku i dusimy ok. 2 minut. Następnie na patelnię dodajemy ugotowany makaron tagliolini, redukujemy nadmiar sosu i nakładamy na talerz.

Drugie danie

PETTO DI ANATRA IN AGRODOLCE

Składniki (porcja dla 2 osób):

400 g piersi z kaczki

100 ml białego wina

150 ml czerwonego wina wytrawnego

30 g rodzynek

3 łyżki miodu

1 łyżka masła

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

rozmaryn

Marynata:

Połączyć wino białe z oliwą, dodać rodzynki, rozmaryn, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz do smaku, następnie włożyć pierś z kaczki i marynować ok. 6 godzin.

Sos:

Na patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem i rozmarynem, dodajemy 1,5 łyżkę miodu, lekko karmelizujemy i podlewamy czerwonym winem, redukujemy do momentu odpowiedniej konsystencji i dodajemy sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Po zamarynowaniu, pierś z kaczki smażymy na patelni grillowej lub teflonowej ok. 5-6 minut w zależności od grubości piersi. Kroimy na plastry, kładziemy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości