Przystawka
INVOLTINI SALMONE
Składniki (porcja dla 2 osób):
300 g świeżego fileta z łososia
100 g rukoli
100 g suszonych pomidorów
1 cytryna
ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Marynata:
Fileta z łososia pociąć na cienkie plastry, następnie przekładać plastry przelewając je octem winnym, posypując solą i pieprzem. Marynować 24 godz. w lodówce. Przygotowanie:
Po zamarynowaniu osuszyć ręcznikiem papierowym każdy plaster łososia i przełożyć go sokiem z cytryny i oliwą, pozostawić na 2 godziny w lodówce. W plastry łososia zawijamy rukolę i suszone pomidory, układamy na talerzu i dekorujemy.
Pierwsze danie
TAGLIOLINI AL NERO DI SEPPIA
Składniki (porcja dla 2 osób):
200 g makaronu tagliolini
300 g tuby kalmara
50 ml białego wina
4 krewetki black tiger
2 ząbki czosnku
pietruszka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone kalmary gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy kalmara w krążki. Krewetki rozkrajamy wzdłuż grzbietu i dokładnie płuczemy. Na patelni z oliwą i rozgniecionym czosnkiem smażymy krewetki z krążkami kalmarów i podlewamy białym winem, kiedy wino odparuje uzupełniamy przegotowaną wodą, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz do smaku i dusimy ok. 2 minut. Następnie na patelnię dodajemy ugotowany makaron tagliolini, redukujemy nadmiar sosu i nakładamy na talerz.
Drugie danie
PETTO DI ANATRA IN AGRODOLCE
Składniki (porcja dla 2 osób):
400 g piersi z kaczki
100 ml białego wina
150 ml czerwonego wina wytrawnego
30 g rodzynek
3 łyżki miodu
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
rozmaryn
Marynata:
Połączyć wino białe z oliwą, dodać rodzynki, rozmaryn, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz do smaku, następnie włożyć pierś z kaczki i marynować ok. 6 godzin.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem i rozmarynem, dodajemy 1,5 łyżkę miodu, lekko karmelizujemy i podlewamy czerwonym winem, redukujemy do momentu odpowiedniej konsystencji i dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Po zamarynowaniu, pierś z kaczki smażymy na patelni grillowej lub teflonowej ok. 5-6 minut w zależności od grubości piersi. Kroimy na plastry, kładziemy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN