Materiał promocyjny

Kuchnia w tłoku

Katarzyna Kwiatkowska co tydzień "rozmawia w tłoku" w programie Szymona Majewskiego, parodiując Krystynę Jandę, Kazimierę Szczukę, Dodę, Agnieszkę Chylińską albo Maję Komorowską. Dziś objawiła nam swoje talenty kulinarne.

Combry jagnięce z kością

Składniki dla 4 osób:

4 combry jagnięce każdy po około 180g

150 ml oliwy z oliwek

Przyprawa grill klasyczny Prymat

400 g młodych ziemniaków w łupinach

Sól

Przyprawa do ziemniaków Prymat

4 czerwone i 4 białe cebule

50 ml czerwonego wina

sól czosnkowa, pieprz ziołowy, tymianek Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Jagnięcinę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w klasycznej przyprawie do grilla Prymat i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Ziemniaki ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie, wystudzić, przekroić na pół, skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą do ziemniaków Prymat. Obrane cebule przekroić na pół i ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Cebulę przyprawić solą czosnkową, pieprzem ziołowym i tymiankiem, skropić czerwonym winem. Folię złożyć tak, aby powstały torebki, które ułożymy na rozgrzanym grillu. W tym samym czasieupiec na grillu wyjętą z marynaty jagnięcinę i ziemniaki. Gorące i krwiste mięso pokroić na kawałki wzdłuż kości i podawać z chrupiącymi ziemniakami i świeżo wyjętymi z folii cebulkami. Powstały podczas pieczenia sos przelać do rondelka i gotować przez chwilę. Gdy część płynu odparuje, gotowym sosem polać mięso.

Filet z sandacza w foliowej kiszonce

Składniki dla 4 osób:

800 g filet z sandacza bez skóry i ości

50 ml oliwy z oliwek

Przyprawa do ryb Prymat

8 ząbków czosnku

Grubo mielony czarny pieprz, bazylia Prymat

100 g pomidorów suszonych pokrojonych w paski z oliwą

50 g dużych kaparów w zalewie

1 cytryna

1 mały pęczek sałaty rukola

16 pomidorków koktajlowych

2 łyżki prażonych orzeszków pini

Sos:

4 łyżki miodu

2 łyżki octu balsamicznego

Sok z 1 limonki

Sól czosnkowa, pieprz ziołowy Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczony, umyty i osuszony papierowym ręcznikiem filet z sandacza pokroić na 4 równe części, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i każdy z nich ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Suszone pomidory połączyć z przekrojonymi na pół kaparami, całymi ząbkami czosnku, grubo mielonym pieprzem i bazylią Prymat. Tak przygotowaną mieszankę ułożyć na każdej porcji sandacza, dodatkowo obkładając go plastrami cytryny. Folię złożyć ponad rybą tak, aby powstała torebka, którą w całości należy ułożyć na rozgrzanym grillu i piec przez około 15 minut.

Przygotować sos, łącząc miód, ocet balsamiczny, sok z limonki, sól czosnkową i pieprz ziołowy Prymat. Na talerzu ułożyć sałatę rukola wymieszaną z pomidorkami koktajlowymi i prażonymi orzeszkami pinii. Gotową rybę wyjąć delikatnie z folii i wraz z dodatkami przełożyć na talerz. Całość skropić sosem balsamicznym.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości