Szisz - Kebab na kiju
Składniki:
500 g mięso mielone wieprzowo-wołowe
1 cebula
1 jajko
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki mąki
pieprz czarny, papryka ostra, sól, kmin rzymski, kolendra, natka pietruszki
Przygotowanie:
mięso wyrabiamy dokładnie z drobniutko posiekaną cebulką, jajkami, przyprawami i pastą pomidorową. Dobrze jest też dodać trochę jogurtu naturalnego. Mięso powinno mieć odważny ostry smak. Wyrobione dobrze mięcho porcjujemy na porcje i z każdej wałkujemy za pomocą dłoni cienie ruloniki wielkości kiełbasek. Każdą nabijamy na patyczek do szaszłyków, lekko spłaszczamy. To nam ułatwi samo pieczenie kebabów, szybciej będą gotowe do spożycia, a nam o to chyba chodzi. podajemy z szatkowaną kapustą i wszystkimi możliwymi warzywami. Oczywiście sos jogurtowy koniecznie!
Falafel - kotlecik z cieciorki
Składniki:
600 g cieciorki
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, kolendra, kmin rzymski, szczypta cynamonu, proszek do pieczenia
bułka tarta, sezam
Przygotowanie:
Cieciorkę zalewamy wodą odważnie i moczymy najlepiej przez noc. Dobrze namoczoną gotujemy do miękkości z odrobiną soli, ziela angielskiego. Wszystkie składniki wkładamy najlepiej do miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy dodając 2-3 łyżki wody. Jeszcze sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Bułkę tartą bierzemy pod uwagę, kiedy masa stanie się zbyt miękka. Z powstałej masy toczymy małe kulki podobne do orzecha włoskiego, panierujemy w sezamie i lekko spłaszczamy. W środku robimy małe zagłębienie podobnie jak w kluskach śląskich. Smażymy na oleju . Podawaj z sałatami zielonymi, sosem jogurtowym z dodatkiem tymianku, ogórka zielonego i czosnku.
Ayran –turecki napój na upalne dni
Składniki:
500 ml jogurtu naturalnego
1000 ml wody mineralnej niegazowanej
sól
Przygotowanie:
Z ilości w/w składników łatwo możemy się domyślić, iż przepis na ten napój jest bardzo prosty, ale sam napój jest kapitalny do picia. Połączcie wodę z jogurtem, doprawcie solą i mocno zmiksujcie. Jeszcze na chwilę do lodówki i gotowe!. Ten napój ugasi nawet największe twoje pragnienie podczas upałów.
Słodka turecka bakława
Składniki:
1 sztuka cista filo mrożonego
250 g masło
500 g orzechów włoskich
80 g bułki tartej
100 g cukru
Cynamon, wanilia
Przygotowanie:
Ciasto filo rozmrażamy i przykrywamy ściereczką. Niestety szybko wysycha. Masło rozpuszczamy i smarujemy nim kartki ciasta filo. Orzechy siekamy lub mielimy w maszynce, łączymy z cukrem, wanilią, cynamonem oraz tartą bułką. Na dno foremki wykładamy 3 karki ciasta uprzednio posmarowanymi masłem. Teraz warstwa orzechowa, i znowu 2 kartki ciasta posmarowanego masłem. Orzechy są następne w kolejności i znowu 3 kartki ciasta posmarowanego masłem. Teraz kroimy ciasto na trójkąty, prostokąty lub kwadraty i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temp. 190 stopni.
Teraz musimy przygotować syrop:
200 g cukru
150 g miodu
sok z cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki gotujemy ze szklanką wody. Kiedy mamy syrop gotowy i ciasto jest też upieczone przed nami finał. Syropem wrzącym zalewamy ciasto i wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 10 minut.
Smacznego!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN