Ser ze smażonymi burakami
Składniki:
200 g sera pleśniowego
2 buraki pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska
150 ml filiżanka soku burakowego
2 gałązki tymianku
1 łyżeczka octu winnego
Przygotowanie:
Ogrzej sok burakowy w małym garnku, następnie odlej połowę, dodaj ocet i gotuj do czasu uzyskania konsystencji syropu, aby zrobić dressing. Podgrzej wcześniej piekarnik do 200 stopni, ułóż buraki w folii aluminiowej w oliwą z oliwek, tymiankiem, solą i pieprzem, zawiń folię i piecz przez godzinę lub do czasu, gdy buraki będą miękkie. Ułóż upieczone buraki na talerzu, połóż na nich kawałek sera, pokryj sałatką i polej dressingiem burakowym.
Grillowany filety wieprzowe z serem cheddar i puree z rodzynkami
Składniki do sałatki rodzynkowej
1/2 filiżanki rodzynek
Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Ułóż rodzynki na patelni, zalej całkowicie wodą, dodaj sok cytrynowy i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty do czasu gdy są miękkie. Po wyłączeniu podgrzewania pozostaw rodzynki w płynie. Odcedź płyn i mieszaj, aby zrobić puree.
Składniki do grillowanego sera
4 starsze, twarde plastry sera
4 łyżki oczyszczonego masła
1 łyżeczka wymieszanych ziół
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z ziołami, obtocz mąką ser, ogrzej oczyszczone masło i obpiecz ser po obu stronach w piekarniku do czasu gdy będzie koloru złocistego brązu, przez 4 minuty.
Składniki do filetów wieprzowych:
2 filety wieprzowe
Sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ogrzej oliwę, dopraw wieprzowinę solą i pieprzem i smaż przez 4 minuty, przenieś do piekarnika i piecz przez 8 minut w temperaturze 180 stopni, wyjmij z piekarnika i pozostaw na 1 minutę. Pokrój i podawaj z serem i puree z rodzynkami.
Frytki z dipem twarogowym
Składniki:
100 g twarogu
1 łyżeczka posiekanej kolendry
1 łyżeczka posiekanej melisy
100 g sera mascarpone
2 suszone skórki cytryny
Przygotowanie:
Umieść twaróg i ser mascarpone w mikserze i miksuj aż będą płynne, pokrusz tłuczkiem i moździerzem skórkę cytryny aż będzie proszkiem, dodaj wszystkie zioła do sera i posyp cytrynowym proszkiem, dopraw solą i pieprzem.
Składniki do frytek:
Obierz ziemniaki
1 filiżanka oleju warzywnego
Przygotowanie:
Pokrój ziemniaki w długie, cienkie paski, aby zrobić frytki, osusz ziemniaki i wrzuć do gorącego oleju na 5 minut, wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Podgrzej ponownie olej i smaż frytki w głębokim oleju aż będą złocisto brązowe. Wyjmij z oleju i dodaj sól i pieprz. Podawaj z dipem serowym/twarogowym.
Biała czekolada i mus z sera koziego
Składniki:
180 ml mleka
1 łyżka żelatyny
100 g posiekanej białej czekolady
150 g pokruszonego sera koziego
250 g bitej śmietany
Przygotowanie:
Wlej mleko na patelnię na wolnym ogniu, doprowadź mleko do wrzenia i zdejmij z ognia, dodaj ser i czekoladę, mieszaj, a następnie przelej przez sitko, zostaw do ostygnięcia. W międzyczasie rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie i dodaj mix musowy/mus. Wymieszaj z bitą śmietaną i nałóż łyżką do naczynia i ochłódź aż stwardnieje. Podawaj z sałatką owocową.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN