Materiał promocyjny

Kuchnia serowa

Kucharz Joseph Józek" Seeletso zaskakuje smacznymi potrawami z sera.

Ser ze smażonymi burakami

Składniki:

200 g sera pleśniowego

2 buraki pokrojone w kostkę

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól morska

150 ml filiżanka soku burakowego

2 gałązki tymianku

1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:

Ogrzej sok burakowy w małym garnku, następnie odlej połowę, dodaj ocet i gotuj do czasu uzyskania konsystencji syropu, aby zrobić dressing. Podgrzej wcześniej piekarnik do 200 stopni, ułóż buraki w folii aluminiowej w oliwą z oliwek, tymiankiem, solą i pieprzem, zawiń folię i piecz przez godzinę lub do czasu, gdy buraki będą miękkie. Ułóż upieczone buraki na talerzu, połóż na nich kawałek sera, pokryj sałatką i polej dressingiem burakowym.

Grillowany filety wieprzowe z serem cheddar i puree z rodzynkami

Składniki do sałatki rodzynkowej

1/2 filiżanki rodzynek

Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Ułóż rodzynki na patelni, zalej całkowicie wodą, dodaj sok cytrynowy i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty do czasu gdy są miękkie. Po wyłączeniu podgrzewania pozostaw rodzynki w płynie. Odcedź płyn i mieszaj, aby zrobić puree.

Składniki do grillowanego sera

4 starsze, twarde plastry sera

4 łyżki oczyszczonego masła

1 łyżeczka wymieszanych ziół

1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z ziołami, obtocz mąką ser, ogrzej oczyszczone masło i obpiecz ser po obu stronach w piekarniku do czasu gdy będzie koloru złocistego brązu, przez 4 minuty.

Składniki do filetów wieprzowych:

2 filety wieprzowe

Sól i pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ogrzej oliwę, dopraw wieprzowinę solą i pieprzem i smaż przez 4 minuty, przenieś do piekarnika i piecz przez 8 minut w temperaturze 180 stopni, wyjmij z piekarnika i pozostaw na 1 minutę. Pokrój i podawaj z serem i puree z rodzynkami.

Frytki z dipem twarogowym

Składniki:

100 g twarogu

1 łyżeczka posiekanej kolendry

1 łyżeczka posiekanej melisy

100 g sera mascarpone

2 suszone skórki cytryny

Przygotowanie:

Umieść twaróg i ser mascarpone w mikserze i miksuj aż będą płynne, pokrusz tłuczkiem i moździerzem skórkę cytryny aż będzie proszkiem, dodaj wszystkie zioła do sera i posyp cytrynowym proszkiem, dopraw solą i pieprzem.

Składniki do frytek:

Obierz ziemniaki

1 filiżanka oleju warzywnego

Przygotowanie:

Pokrój ziemniaki w długie, cienkie paski, aby zrobić frytki, osusz ziemniaki i wrzuć do gorącego oleju na 5 minut, wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Podgrzej ponownie olej i smaż frytki w głębokim oleju aż będą złocisto brązowe. Wyjmij z oleju i dodaj sól i pieprz. Podawaj z dipem serowym/twarogowym.

Biała czekolada i mus z sera koziego

Składniki:

180 ml mleka

1 łyżka żelatyny

100 g posiekanej białej czekolady

150 g pokruszonego sera koziego

250 g bitej śmietany

Przygotowanie:

Wlej mleko na patelnię na wolnym ogniu, doprowadź mleko do wrzenia i zdejmij z ognia, dodaj ser i czekoladę, mieszaj, a następnie przelej przez sitko, zostaw do ostygnięcia. W międzyczasie rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie i dodaj mix musowy/mus. Wymieszaj z bitą śmietaną i nałóż łyżką do naczynia i ochłódź aż stwardnieje. Podawaj z sałatką owocową.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości