Ciasto z sera koziego z figami i rozmarynem
Składniki:
250 g sera koziego (zmielonego)
2 łyżki mąki
3 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
1 łyżka cukru
4 pokrojone w plastry figi
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ser ze skórką cytrynową, dodaj mąkę i żółtka (dodawaj po jednym). W oddzielnej misce ubij białka na sztywno. Dodaj 1/3 białek do sera, wymieszaj i dodaj resztę. Ułóż masę w ramekinach (posmarowanych masłem i mąką). Piecz w piekarniku w 180 st. przez 30 minut.
Figi:
4 figi pokrojone w ćwiartki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
Przygotowanie:
Podsmaż wszystkie składniki na patelni (3 minuty) i podaj na wierzchu serniczka.
Minitarta z brzoskwiniami i orzechami
Składniki:
4 brzoskwinie
500 g cukru
200 g ciasta francuskiego
100 g masła
50 g cynamonu
Nadzienie:
100 g zmielonych migdałów
1 posiekana papryczka chili
50 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki nadzienia i wstaw do lodówki. Na patelnię wsyp cukier, dodaj łyżkę wody i podgrzewaj aż powstanie złocisty karmel. Ułóż 4 okrągłe wykrawaczki do pączków na blaszce do pieczenia. Wlej do każdej trochę karmelu i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj masło do reszty karmelu. Do brzoskwini nałóż miksturę migdałową, posyp cynamonem, ułóż na ostudzonych krążkach z karmelu (nadzieniem do góry). Rozwałkuj ciasto francuskie, wytnij koła i ułóż na brzoskwniach. Przyklej brzegi i piecz w 180 st. przez 30 minut.
Czekolada i imbir
Składniki:
175 g czekolady
175 g masła
4 jajka
4 żółtka
75 g mąki
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę i masło na małym ogniu w kąpieli wodnej. Pozostaw do ochłodzenia do temperatury pokojowej. Ubij żółtka, jajka i cukier na pianę. Dodaj mąkę, imbir i czekoladę z masłem, wymieszaj. Natrzyj masłem parę kokilek, posyp mąką i strzepnij nadmiar. Dodaj mieszankę czekoladową i wstaw do lodówki. Piecz w piekarniku przez ok. 8-9 min w 180 stopniach.
Organiczna jajecznica
Składniki:
3 jajka
1 łyżka stołowa masła pociętego w kostkę
sól i pieprz
1/2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół
8 grillowanych
4 grillowane pomidory
4 grzanki
Przygotowanie:
Rozbij jajka na teflonową patelnię, dodaj masło, przenieś na mniejszy ogień i zacznij mieszać, zdejmując patelnię z ognia, aż jajka zaczną łączyć się razem. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Podawaj na tostach z grillowanymi grzybami i pomidorami.
Przepisy autorstwa Josepha Seeletso.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN