Łosoś w porach na parze
Składniki:
4 steki z łososia
1 por
liście kaffiru
1 szklanka białego wina
1 szklanka bulionu dashi
ocet ryżowy
marynata:
2 łyżki sambal oelek
2 ząbki czosnku
1 limonka
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka świeżego imbiru
Przygotowanie:
Do miski ścieramy skórkę z limonki, a limonkę ścieramy. Ścieramy również imbir i czosnek, i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Łososia solimy, pieprzymy i zanurzamy w marynacie na 12 godzin. Pora myjemy, nacinamy z czterech stron wzdłuż i obieramy, by powstały długie i szerokie paski, które wkładamy na 5 min do wrzątku. Wycinamy ok. 10 centymetrowe paski i układamy w rzędach na blacie. Następnie prostopadle przeplatamy pozostałymi paskami tworząc szachownicę, która posłuży nam do zawinięcia wcześniej przygotowanego łososia. Do przyrządzenia łososia przygotowujemy wywar gotując wszystkie składniki. Nad wywarem umieszczamy drugi garnek do parowania i umieszczamy w nim sakiewki z łososia. Gotujemy około 20min. Można podawać z ryżem również ugotowanym na parze.
Pure ziemniaczane
Składniki:
ziemniaki
marchewka
olej rzepakowy
natka pietruszki
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki zwykły kojarzyć się z czymś bardzo ciężkim. Otóż wcale tak nie jest. Wszystko zależy od dodatków których użyjemy. Gotowane na parze w mundurkach zachowują nie tylko smak… Dobrze umyte ziemniaki (dobre będą stare) i marchew wkładamy do specjalnego garnka, parownika lub azjatyckiego koszyczka do gotowania na parze. Całość przykrywany i gotujemy aż do miękkości. Kiedy warzywa będą gotowe (sprawdzamy nakłuwając widelcem, jeśli będzie wchodził bez większych oporów – jest ok) obieramy je jak najcieniej i mielimy np. za pomocą Blendera. Jeszcze tylko kilka łyżek oliwy, zielsko, sól i gotowe. Do rybki jak ulał..
Gołąbki z papryką w trzech kolorach
Składniki:
małe liście kapusty
30 dag mięsa mielonego wołowego
po 1/4 papryki w trzech kolorach
2 ząbki czosnku
świeża mięta
suszona mięta
2 jaja
kminek
herbata owocowa
1 chili
Przygotowanie:
Paprykę bardzo drobno siekamy i łączymy z mięsem. Dodajemy starty czosnek, posiekaną mięte, chili, kunimi jajko. Liście kapusty sparzamy jak na gołąbki i zawijamy w nie mięso. Wywar robimy z suszonej mięty i owocowej herbaty. Gotujemy około 35min i podajemy z sosem np. jogurtowo-czosnkowym
Gruszka na parze z lodami
Składniki:
3 łyżki białego wina
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka koniaku lub rumu
1 gruszka
1 szczypta cukru
1 łyżka kwaśnej marmolady
1 kula lodów śmietankowych
Przygotowanie:
Umyta gruszkę możemy upiec (obraną, pokrojona w 8 i posypaną cukrem) lub ugotować na parze (wydrylowaną, np. nad sokiem z antonówki). Mamy czas na sos. Zasada jest taka, że wino z którego będziemy go przygotowywać musi nadawać się do picia. Nad garnkiem z gotującą się woda umieszczamy miskę z żółtkami i cukrem i winem, i ucieramy przez ok. minutę. Następnie zdejmujemy z ognia i ucieramy jeszcze moment do uzyskania puszystej konsystencji. W ferworze walki możemy dodać dla aromatu jeszcze innego alkoholu. Jesteśmy już gotowi. Gruszkę w cząstki i na talerz kilka łyżek sosu i gotowe. Dla złamania smaku i ozdoby możemy dodać na talerz kilka kapek kwaśnej marmolady i lody np. śmietankowe. Ach ta para.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN