Podpłomyki z miodem
Składniki:
200 g pełnoziarnistej mąki
100 g mąki żytniej
Woda – tyle ile będzie potrzebować mąka
Ewentualnie trochę soli
Miód
Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy z mąki i wody na konsystencję plasteliny. Formujemy mały placek grubości 1 cm i pieczemy na rozgrzanej blasze. Podajemy polane miodem. Do podpłomyków można dodać pieprz kajeński, suszone zioła czy drobno posiekane suszone owoce.
Prehistoryczna sałatka z pieczonych warzyw i ziaren
Składniki:
1 seler
2 pietruszki
1 burak
Korzeń imbiru – kawałek
Łyżeczka miodu
Czosnek niedźwiedzi garść
Szczaw garść
Pestki słonecznika i pestki dyni
Przygotowanie:
Buraka myjemy, zawijamy w folię i pieczemy około 20 – 30 min w 180 stopniach. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do brytfanki, lekko skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy aż zbrązowieje. Buraka kroimy jak Carpaccio i rozkładamy na talerzu. Pietruchę i selera mieszamy z miodem, opłukanym szczawiem i czosnkiem. Rozkładamy na Carpaccio i posypujemy pestkami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN