Szarlotka
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki krupczatki
250 g masła
150 g cukru pudru
Skórka otarta z cytryny
4 żółtka
Jabłka:
1 kg jabłek np. antonówek
2 łyżki cukru
Pół łyżeczki cynamonu
Łyżka drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
30 g cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniataj, ulep kule, zawiń ją w ściereczkę i odłóż na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie połowę ciasta cienko rozwałkuj (3 cm), włóż do fory i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Jabłka umyj, obierz, poszatkuj, przypraw, równo rozłóż na podpieczonym spodzie. Przykryj, drugą połowa ciasta podobnie rozwałkowaną. Piecz na złoty kolor.
Kocie oczka
Składniki:
300 g maki
100 g masła
100 g cukru pudru
1 jajo
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
50 g mielonych migdałów
250 g domowych konfitur np. śliwkowych
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem, migdałami, dodaj jaja, śmietanę i masło. Zagnieć i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Ciasto cienko rozwałkuj. Wycinaj krążki o średnicy 6/7 cm. Podziel je na 2 grupy. Pierwsza piecz w całości na zloty kolor a w drugiej grupie wytnij na środku każdego krążka niewielki otwór, piecz na zloty kolor. Ciastko całe i ciastko z dziurką sklejaj za pomocą konfitur. Posypuj cukrem pudrem.
Rosół z lanym ciastem
Składniki:
500 g mięsa wołowego z kością (szponder, mostek, łata)
3 skrzydełka z kury
1 cebula
2 litry wody
2 marchewki
seler
kawałek pora
pietruszka korzeń
2 liście Kaputy włoskiej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz biały
sól
lane ciasto:
100 g maki
2 jaja
sól
Przygotowanie:
Mięso zalej wodą, odrobinę posól, gotuj aż zmięknie. Wtedy dodaj obrane warzywa, przyprawy. Cebulę zrumień/lekko przypal i włóż do rosołu. Dzięki temu będzie miała piękny kolor. Pod koniec gotowania dopraw do smaku. Mąkę wymieszaj z jajami, wlewaj cienkim strumieniem do gotującego się rosołu. Odczekaj 2 minuty i natychmiast podawaj.
Kluseczki ziemniaczane
Składniki:
1,2 kg ziemniaków
2 jaja
400 g mąki
40 g masła + 20 g bułki tartej do polania
Przygotowanie:
Ziemniaki, umyj dokładnie, ugotuj, następnie obierz i przepuść przez maszynkę. Wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, jaja, odrobinę soli, szybko zagnieć ciasto. Podziel ja na 3 części, formuj wałeczki grubości palca. Krój na 4 cm kawałki i gotuj w osolonej wodzie, podawaj z masłem i bulką tartą.
Sznycle z mielonego mięsa
Składniki:
300 g mięsa wołowego z kością
200 g wieprzowiny z kością
50 g cebuli
60 g czerstwej bułki
120 ml mleka
20 g masła
1 jajo
40 g bułki tartej
sól/pieprz
Przygotowanie:
Bułkę namocz w mleku, dociśnij. Mięso oddziel od kości, obierz z błon. Pokrój na kawałki. Cebule pokrój w krążki. Bułkę, mięso, cebulę, zmiel 2 razy w maszynce do mięsa. Następnie wyrabiaj na pulchna masę dodaj jaja, mleko (nie musisz wlewać wszystkiego), sól, pieprz. Formuj płaskie kule i panieruj bułce tartej, smaż z obu stron na złoty kolor.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN