Materiał promocyjny

Kuchnia jak u babci

Dzień Babci to wyjątkowy moment, w którym świętujemy obecność niezastąpionych, kochanych babć. Z tej okazji, Anna Starmach przygotowała potrawy, które chyba wszystkim kojarzą się z pyszną babciną kuchnią.

Szarlotka

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki krupczatki

250 g masła

150 g cukru pudru

Skórka otarta z cytryny

4 żółtka

Jabłka:

1 kg jabłek np. antonówek

2 łyżki cukru

Pół łyżeczki cynamonu

Łyżka drobno pokrojonej skórki pomarańczowej

30 g cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniataj, ulep kule, zawiń ją w ściereczkę i odłóż na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie połowę ciasta cienko rozwałkuj (3 cm), włóż do fory i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Jabłka umyj, obierz, poszatkuj, przypraw, równo rozłóż na podpieczonym spodzie. Przykryj, drugą połowa ciasta podobnie rozwałkowaną. Piecz na złoty kolor.

Kocie oczka

Składniki:

300 g maki

100 g masła

100 g cukru pudru

1 jajo

3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

50 g mielonych migdałów

250 g domowych konfitur np. śliwkowych

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cukrem, migdałami, dodaj jaja, śmietanę i masło. Zagnieć i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Ciasto cienko rozwałkuj. Wycinaj krążki o średnicy 6/7 cm. Podziel je na 2 grupy. Pierwsza piecz w całości na zloty kolor a w drugiej grupie wytnij na środku każdego krążka niewielki otwór, piecz na zloty kolor. Ciastko całe i ciastko z dziurką sklejaj za pomocą konfitur. Posypuj cukrem pudrem.

Rosół z lanym ciastem

Składniki:

500 g mięsa wołowego z kością (szponder, mostek, łata)

3 skrzydełka z kury

1 cebula

2 litry wody

2 marchewki

seler

kawałek pora

pietruszka korzeń

2 liście Kaputy włoskiej

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

pieprz biały

sól

lane ciasto:

100 g maki

2 jaja

sól

Przygotowanie:

Mięso zalej wodą, odrobinę posól, gotuj aż zmięknie. Wtedy dodaj obrane warzywa, przyprawy. Cebulę zrumień/lekko przypal i włóż do rosołu. Dzięki temu będzie miała piękny kolor. Pod koniec gotowania dopraw do smaku. Mąkę wymieszaj z jajami, wlewaj cienkim strumieniem do gotującego się rosołu. Odczekaj 2 minuty i natychmiast podawaj.

Kluseczki ziemniaczane

Składniki:

1,2 kg ziemniaków

2 jaja

400 g mąki

40 g masła + 20 g bułki tartej do polania

Przygotowanie:

Ziemniaki, umyj dokładnie, ugotuj, następnie obierz i przepuść przez maszynkę. Wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, jaja, odrobinę soli, szybko zagnieć ciasto. Podziel ja na 3 części, formuj wałeczki grubości palca. Krój na 4 cm kawałki i gotuj w osolonej wodzie, podawaj z masłem i bulką tartą.

Sznycle z mielonego mięsa

Składniki:

300 g mięsa wołowego z kością

200 g wieprzowiny z kością

50 g cebuli

60 g czerstwej bułki

120 ml mleka

20 g masła

1 jajo

40 g bułki tartej

sól/pieprz

Przygotowanie:

Bułkę namocz w mleku, dociśnij. Mięso oddziel od kości, obierz z błon. Pokrój na kawałki. Cebule pokrój w krążki. Bułkę, mięso, cebulę, zmiel 2 razy w maszynce do mięsa. Następnie wyrabiaj na pulchna masę dodaj jaja, mleko (nie musisz wlewać wszystkiego), sól, pieprz. Formuj płaskie kule i panieruj bułce tartej, smaż z obu stron na złoty kolor.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości