Spaghetti carbonara
Składniki:
100 g pancetty (lub boczku)
50 g startego sera pecorino
3 duże jajka (roztrzepane)
350 g spaghetti
1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony)
50 g masła
100 g grzybów leśnych
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (ok. 10 minut aż będzie al dente). Na patelni podsmaż pancettę (lub boczek) z grzybami i czosnkiem na 2 łyżkach masła. Smaż około 5 minut. Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Wymieszaj 3 sera z jajkami. Zdejmij patelnię z makaronem z ognia. Wlej jajka wymieszane z serem. Dokładnie wymieszaj. Uważaj, żeby jajka się nie ścięły, bo powstanie jajecznica. Dopraw solą i pieprzem. Posyp pozostałym serem.
Szpinak na grzance
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
2 garści szpinaku
gałka muszkatołowa
chili
4 grzanki
sok wyciśnięty z cytryny
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj czosnek i szpinak, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i chili. Dodaj trochę soku z cytryny i smaż szpinak aż zmięknie. Zdejmij z patelni i przełóż na grzanki. Skrop oliwą.
Sałatka angielsko-indyjska
Składniki:
3 szklanki fasolki szparagowej
1 szklanki ogórka
1 mieszanej sałaty
1 czerwona cebula pokrojona w plastry
4 łyżki uprażonych orzeszków (posiekanych)
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno
1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki i skrop dressingiem.
Dressing:
4 łyżki oliwy
1 łyżka curry w proszku
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Wrzuć wszystkie składniki do słoiczka, zakręć i mocno wymieszaj.
Owoce z zabajone i prosecco
Składniki:
200 g mieszanych owoców (np. malin, truskawek, jeżyn)
8 żółtek
175 ml wina prosecco
100 g drobnego cukru
Sposób przygotowania:
Ułóż żaroodporną miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Wrzuć do miski żółtka. Uważaj, żeby dno miski nie dotykało wody, bo powstanie jajecznica. Dodaj do żółtek cukier i ubijaj na parze, aż powstanie gęsta, jasna i błyszcząca piana. Cały czas ubijając, stopniowo wlewaj pro secco. Ułóż owoce w pucharkach i polej powstałym zabajone.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN