Krem waniliowy
Składniki:
250 ml mleka
250 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki żelatyny
2 żółtka 50 g cukru
Torebka cukru waniliowego/laska wanilii
Przygotowanie:
Mleko i cukier waniliowy (lub ziarenka wanilii) podgrzej na małym ogniu. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie stopniowo dodawaj mleko. Całość przelej z powrotem do garnek i podgrzewaj aż krem zgęstnieje (nie powinien się zgotować). Żelatynę rozpuść w gorącym kremie, następnie postaraj się go ochłodzić np. w zimnej kąpieli wodnej lub w lodówce. Śmietankę ubij i wymieszaj z chłodnym kremem.
Krem waniliowy z szampanem i malinami
Składniki:
300 ml szampana
4 żółtka
40 g cukru pudru
Laska wanilii
400 g malin
Przygotowanie:
Żółtka ucieraj z cukrem i ziarenkami wanilii, aż masa będzie puszysta, następnie zacznij ją ubijać w kąpieli wodnej (czyli miskę połóż na garnku z gotująca się wodą). Stopniowo dolewaj szampana, cały czas ubijaj, aż masa zgęstnieje, wtedy przełóż masę do miseczek/pucharków i włóż do lodówki na około godzinę
Risotto z kurczakiem
Składniki:
350 g ryżu arborio
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 por pokrojony w plasterki
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
1 podwójna pierś z kurczaka
200 g kukurydzy z puszki
50 g prażonych, niesolonych orzeszków
50 g startego parmezanu
1,5 l bulionu drobiowego
Sól/pieprz
Przygotowanie:
Olej i masło rozgrzej w garnku. Na tłuszczu przysmaż por i paprykę (około 1 min), następnie dodaj kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Mięso i warzywa wymieszaj z ryżem. Dopraw solą i pieprzem. Stopniowo wlewaj bulion (na początku wlej chochlę, następnie poczekaj aż płyn zostanie wchłonięty i dopiero dolej kolejną), i podgrzewaj około 20 minut. Pod sam koniec wsyp kukurydze i orzeszki. Podawaj z parmezanem.
Risotto z owocami morza
Składniki:
1,5 wywaru z ryby (ewentualnie bulionu drobiowego)
350 g ryżu arborio
500 g owoców morza
1 łyżka oleju
3 łyżka masła
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 papryczka Chili drobno pokrojona
Sól/pieprz
50 g parmezanu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i 2 łyżki masła, dodaj czosnek, chilli, po chwili wrzuć cebule, poczekaj aż się zeszkli. Następnie wrzuć ryż. Stopniowo wlewaj bulion (na początku wlej chochlę, następnie poczekaj aż płyn zostanie wchłonięty i dopiero dolej kolejną), i podgrzewaj około 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj do ryżu rozmrożone owoce morza oraz 1 łyżkę masła. Gotowe risotto podawaj z parmezanem.
Żeberka (jagnięce lub wieprzowe) z bakłażanem i pomidorami
Składniki:
6 żeberek jagnięcych/wieprzowych
1 bakłażan
2 pomidory
Świeża mięta
1 łyżka zgrilowanych orzeszków piniowych
Sól
3 łyżki oliwy
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
Pół szklanki czerwonego wina
Gałązka świeżego rozmarynu
Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Zalej nią żeberka i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia, włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz około 40 minut. Podczas pieczenia obróć mięso kilka razy. Bakłażan pokrój na plastry. Zgrilluj na patelni grillowej, posól, polej oliwą. Mięso podawaj z bakłażanem, pokrojonymi i pomidorami. Warzywa posyp świeżą miętą i orzeszkami pinii.
Autor: TVN