Proziaki z Podkarpacia z kozim twarożkiem
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej razowej drobno mielonej
300 g zsiadłego mleka lub kefiru
Łyżeczka soli
Łyżeczka sody
Przygotowanie:
Ze składników wyrabiamy ciasto. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dodajemy trochę mąki. Z ciasta formujemy wałek i odkrawamy plastry po ok. 1 cm. Lekko je rozpłaszczamy i prażymy na rozgrzanej blasze lub patelni kilka minut z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Proziaki serwujemy tradycyjnie z masłem lub twarożkiem. Podobnie jak bliny, możemy je podać z kwaśną wiejską śmietaną i ikrą z pstrąga lub łososia. Żyć nie umierać!
Baba polska jak ta lala
Składniki:
250 g wędzonego boczku; ew. kawałków kiełbas, szynki, pieczonej kaczki lub gęsi
Ok. 1 kg ziemniaków
2 jaja z numerem 0 lub 1
1 cebula
Garść pieczarek – startych, usmażonych na maśle klarowanym i odciśniętych z nadmiaru wody
1 szklanka mleka
Pieprz, sól
Ew. majeranek
masło i bułka tarta lub otręby od wysmarowania formy
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy dokładnie. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy jaja, pieprz, sól i bardzo drobno posiekany boczek (lub inne mięsa rozdrobnione) oraz majeranek. Całość zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy otrębami lub bułka tartą. Masę przekładamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego pieca na ok. 1. Serwujemy ciepłą lub zimną (np. z sosem grzybowym lub chrzanem i kiełbasą).
Bliny
Podpłomyki
Baba
shot
Pastis – portugalski deser popularny w Brazylii szczególnie podczas karnawału
Składniki:
1 szklanka mleka 3,2%
3 łyżki mąki kukurydzianej
Laska wanilii
1 szklanka cukru muscovado
6 eko żółtek
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
Cynamon i cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W rondlu mieszamy mleko z mąką, cukrem i środkiem z wanilii. Gotujemy stale mieszając, aż zgęstnieje (gotować na małym ogniu, żeby się nie przypaliło). Żółtka ubić w misce i cały czas ubijając wlać część płynu. Jeśli się nie zetnie (zły efekt), to należy wlać miksturę do rondla – PAMIĘTAJMY O CIAGŁYM MIESZANIU. Zagotować około 5 minut, aż całkowicie zgęstnieje. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni, a foremki do ciastek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Do foremek wlewamy krem i pieczemy, aż ciasto będzie gotowe (około 15 min).
Bolinho de chuda – coś w rodzaju pączka (podczas carnival można kupić je wszędzie na ulicy)
Składniki:
2 eko jaja
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mleka
Do obtoczenia po usmażeniu: cukier puder z cynamonem, wiórki kokosowe
Olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
W misce wymieszać jaja, cukier i sól, tak aby było puszyste. Do powstałego kogla-mogla stopniowo dodajemy mąkę, proszek i mleko. Powinno nam powstać gęste ciasto. W garnku rozgrzewamy olej i za pomocą dwóch łyżek wrzucamy do gara małe pączki. Po wyjęciu wrzucamy na chwilę na papier, a następnie w ulubioną panierkę, czyli cukier lub kokos. Oczywiście sami też możemy skomponować ulubiony smak!
Karnawałowa lemoniada
składniki:
3 soczyste limonki
Pół szklanki brązowego cukru
4 łyżki skondensowanego mleka słodzonego
3 szklanki dobrej wody
2 szklanki lodu
Szczypta świeżej mięty
ewentualnie 1 łyżka mleczka kokosowego zamiast 1 łyżki mleko skondensowanego
Składniki:
Limonkę porządnie parzymy, a następnie kroimy na ósemki i umieszczamy w blenderze wraz z cukrem i lodem. Kilka razy za pomocą funkcji pulsowanie rozgniatamy zawartość. Dodajemy wodę, mleko i jeszcze raz mieszamy. Nalewamy do dzbanka przy pomocy sitka. Zdobimy miętą.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN