Materiał promocyjny

Kuchnia dobra w karnawale

Czas karnawału to czas zabawy. Na tę okoliczność warto być przygotowanym i mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na mini przekąski, które zaserwować możemy podczas imprezy.

Proziaki z Podkarpacia z kozim twarożkiem

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej razowej drobno mielonej

300 g zsiadłego mleka lub kefiru

Łyżeczka soli

Łyżeczka sody

Przygotowanie:

Ze składników wyrabiamy ciasto. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dodajemy trochę mąki. Z ciasta formujemy wałek i odkrawamy plastry po ok. 1 cm. Lekko je rozpłaszczamy i prażymy na rozgrzanej blasze lub patelni kilka minut z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Proziaki serwujemy tradycyjnie z masłem lub twarożkiem. Podobnie jak bliny, możemy je podać z kwaśną wiejską śmietaną i ikrą z pstrąga lub łososia. Żyć nie umierać!

Baba polska jak ta lala

Składniki:

250 g wędzonego boczku; ew. kawałków kiełbas, szynki, pieczonej kaczki lub gęsi

Ok. 1 kg ziemniaków

2 jaja z numerem 0 lub 1

1 cebula

Garść pieczarek – startych, usmażonych na maśle klarowanym i odciśniętych z nadmiaru wody

1 szklanka mleka

Pieprz, sól

Ew. majeranek

masło i bułka tarta lub otręby od wysmarowania formy

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy dokładnie. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy jaja, pieprz, sól i bardzo drobno posiekany boczek (lub inne mięsa rozdrobnione) oraz majeranek. Całość zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy otrębami lub bułka tartą. Masę przekładamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego pieca na ok. 1. Serwujemy ciepłą lub zimną (np. z sosem grzybowym lub chrzanem i kiełbasą).

Bliny

Podpłomyki

Baba

shot

Pastis – portugalski deser popularny w Brazylii szczególnie podczas karnawału

Składniki:

1 szklanka mleka 3,2%

3 łyżki mąki kukurydzianej

Laska wanilii

1 szklanka cukru muscovado

6 eko żółtek

1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego

Cynamon i cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W rondlu mieszamy mleko z mąką, cukrem i środkiem z wanilii. Gotujemy stale mieszając, aż zgęstnieje (gotować na małym ogniu, żeby się nie przypaliło). Żółtka ubić w misce i cały czas ubijając wlać część płynu. Jeśli się nie zetnie (zły efekt), to należy wlać miksturę do rondla – PAMIĘTAJMY O CIAGŁYM MIESZANIU. Zagotować około 5 minut, aż całkowicie zgęstnieje. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni, a foremki do ciastek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Do foremek wlewamy krem i pieczemy, aż ciasto będzie gotowe (około 15 min).

Bolinho de chuda – coś w rodzaju pączka (podczas carnival można kupić je wszędzie na ulicy)

Składniki:

2 eko jaja

4 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mleka

Do obtoczenia po usmażeniu: cukier puder z cynamonem, wiórki kokosowe

Olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

W misce wymieszać jaja, cukier i sól, tak aby było puszyste. Do powstałego kogla-mogla stopniowo dodajemy mąkę, proszek i mleko. Powinno nam powstać gęste ciasto. W garnku rozgrzewamy olej i za pomocą dwóch łyżek wrzucamy do gara małe pączki. Po wyjęciu wrzucamy na chwilę na papier, a następnie w ulubioną panierkę, czyli cukier lub kokos. Oczywiście sami też możemy skomponować ulubiony smak!

Karnawałowa lemoniada

składniki:

3 soczyste limonki

Pół szklanki brązowego cukru

4 łyżki skondensowanego mleka słodzonego

3 szklanki dobrej wody

2 szklanki lodu

Szczypta świeżej mięty

ewentualnie 1 łyżka mleczka kokosowego zamiast 1 łyżki mleko skondensowanego

Składniki:

Limonkę porządnie parzymy, a następnie kroimy na ósemki i umieszczamy w blenderze wraz z cukrem i lodem. Kilka razy za pomocą funkcji pulsowanie rozgniatamy zawartość. Dodajemy wodę, mleko i jeszcze raz mieszamy. Nalewamy do dzbanka przy pomocy sitka. Zdobimy miętą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości