Feijoada Completa
Składniki dla 4 osób:
200 g karkówki wieprzowej
200 g żeberek wieprzowych
100 g wędzonego boczku
100 g wędzonej kiełbasy
400 g czarnej fasoli
100 g czarnej fasoli
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 czerwone papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 mały pęczek szczypiorku
1 mały pęczek pietruszki
2 papryczki piri-piri
Sól czosnkowa,
słodka papryka węgierska,
ostra papryka chili Prymat,
grubo mielony pieprz indyjski rymat
Sposób przygotowania:
Pokrojona w kostkę cebulę oraz wędzony boczek, kiełbasę, czosnek, czerwoną paprykę i papryczki piri – piri podsmażyć w dużym rondlu na oliwie z oliwek i maśle. Dodać pokrojone w kostkę, ugotowane lub grillowane karkówkę i żeberka, całość dusić przez około 15 minut. Następnie do garnka z mięsem dodać ugotowaną, zmiksowaną fasolę i ugotowana czarną fasolę ( lub czarna fasolę z puszki bez zalewy), doprawić do smaku i dusić do miękkości. Przed podaniem danie posypać świeżo siekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Tak przygotowane danie podawać z ryżem „arros branco”. Aby danie było bardziej aromatyczne, polecam zamarynowanie wieprzowiny w przyprawie do karkówki Prymat, a żeberek w pikantnej przyprawie grillowej Prymat.
Arros Branco
Składniki dla 4 osób:
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
500 g białego ryżu
Sól, biały pieprz Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Posiekane w kostkę cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Ryż dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą i pozostawić na sicie, aby odciekł. Następnie ryż dodać do cebuli, i smażyć, mieszając, aż nabierze złotego koloru. Całość zalać wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię ryżu. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę i doprawić do smaku.
Szpinak po brazylijsku
KU
Składniki dla 4 osób:
400 g szpinaku (W tradycyjnym przepisie Brazylijczycy używają couve - popularne w Brazylii liściaste warzywo)
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g boczku
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 piri-piri
Sól, czarny mielony pieprz, czerwona papryka węgierska Prymat
Sposób przygotowania:
Pokropione w kostkę boczek, cebulę, czosnek i papryczkę piri – piri podsmażyć na oliwie, dodać sparzony szpinak, całość smażyć 7 minut i doprawić do smaku.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN