CHLEBEK BANANOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
3 mniejsze banany
6 jajek (osoby na protokole autoimmunologicznym mogą zastąpić jajka siemieniem lnianym w proszku: 1 łyżka siemienia i 3 wody zastępują jedno jajko, trzeba to wcześniej podgotować i wystudzić)
mąka kokosowa (3/4 szklanki)
mąka migdałowa (1/2 szklanki) można samemu zblendować łuskane migdały, warto dzień wcześniej wymoczyć i wysuszyć
cynamon mielony (1,5 łyżeczki)
szczypta soli
laska wanilii
olej kokosowy (1/4 szklanki) najlepiej rozpuścić w garnku
mleko kokosowe pełnotłuste (1/3 szklanki)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy lub mieszamy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem do pieczenia (takiej jak do pasztetu) 10x20 może być mniejsza. Wstawiamy na 45 minut. Po wyjęciu sprawdzamy długą wykałaczką, czy ciasto nie jest mokre w środku, patyczek ma być czysty po wyjęciu. Można podawać z malinami.
PIERŚ Z INDYKA W MARYNACIE NA ODPORNOŚĆ
Składniki:
1 kg piersi z indyka
suszona bazylia (łyżeczka)
suszone oregano (łyżeczka)
suszony tymianek (łyżeczka)
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kurkumy
odrobina pieprzu
kilka goździków
sól
2 ząbki czosnku
cała główka czosnku
masło klarowane
sok z połowy cytryny
rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Pierś myję i nacieram odrobiną soli. W garnku rozpuszczam 1,5 łyżki masła klarowanego. Po zdjęciu z ognia do masła dodaję zioła, przyprawy i czosnek. Marynatą nacieram indyka. Dobrze jakby kilka godzin postał w lodówce, by przeszedł smakiem. Piekarnik nastawiam na 180-190 stopni. Wkładam indyka w rękaw do pieczenia. Dorzucam rozmaryn i całą główkę czosnku przekrojoną na pół. Dolewam sok z połowy cytryny. Piekę 45-50 minut. Można podać indyka ze spaghetti z pociętej obieraczką marchewki, pietruszki i cukinii. Warzywa blanszujemy 3 minuty we wrzątku i można wzbogacić ich smak pesto.:) Naturalna mikstura na bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty. Silny i naturalny antybiotyk.
Składniki:
główka posiekanej cebuli
główka posiekanego drobno czosnku
kawałek imbiru starty na tarce ( wielkość kciuka)
tak samo z kawałkiem startego chrzanu
2-3 łyżeczki sproszkowanej kukrumy
odrobina cynamonu
i szczypta czerwonej papryki
2-3 szklanki naturalnego, mętnego octu jabłkowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do 0,5 l słoika, zalewamy octem jabłkowym. Można dodać sok z połowy cytryny i odrobinę miodu, jak ktoś nie jest uczulony i nie jest na protokole autoimmunologicznym. Wszystko zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne, suche miejsce na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach, przecedzamy miksturę, by był sam sok. Przelewamy w jakiś słoik, buteleczkę. I możemy taką miksturą zaczynać poranek: 2 łyżki syropu zalewamy ciepłą (nie wrzącą) wodą. I pijemy na czczo. Warto przemycać to dzieciakom, nawet w herbacie. :)
Na zdrowie!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN