Zupa węgierska babci Zinaidy
Składniki:
1 kg wołowiny extra,
1 kg ziemniaków,
0,3 kg boczku wędzonego,
2-3 cebule, pęczek włoszczyzny,
3 kolorowe papryki (żółta, czerwona i zielona),
koncentrat pomidorowy,
pomidory w puszcze w całości bez skórki,
groszek konserwowy zielony,
oliwa, pieprz, sól, liść laurowy, przyprawa chilli.
Sposób przygotowania:
Gotujemy wołowinę dodając do niej włoszczyznę, następnie paprykę. Smażymy boczek i dodajemy do zupy, następnie smażymy cebulę wraz z czosnkiem pomidorami i koncentratem, dodajemy wszystko do zupy i przyprawiamy.
Placki z jabłkami
Składniki:
mąka tortowa,
mleko 3,2 %,
jajka,
proszek do pieczenia,
1 kg jabłek i cukier puder.
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, dodajemy jabłka pokrojone w plastry, tak przygotowane ciasto smażymy na patelni, gotowe placki z jabłkami posypujemy cukrem pudrem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN