Pieczona szynka z prosięcia w zalewie piwno-miodowej z goździkami
Składniki dla 4 osób:
1,5 kg peklowanej szynki z prosięcia
Marynata:
1 szklanki oliwy z oliwek
100 ml miodu pitnego
4 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
8 goździków
4 łyżki marynaty piwno-miodowej Prymat
Sposób przygotowania:
Skórę umytej i oczyszczonej szynki z prosięcia ponacinać w kratkę, natrzeć marynatą, obłożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na całą noc do lodówki.
Zamarynowaną szynkę kością zawinąć w folię aluminiową i piec 2 godziny w temperaturze 140oC. 20 minut przed końcem pieczenia mięso należy odwinąć z folii, aby zrumienić skórkę.
Szynkę podawać z chrzanem i jabłkami.
Śledź z jajkami, musztardą dijon i świeżo siekaną kolendrą
Składniki dla 4 osób:
200 g filetów śledziowych
4 jajka na twardo
1 pęczka świeżej kolendry
Sok z 1 cytryny
2 łyżki majonezu dekoracyjnego
1 łyżka musztardy Dijon
Przyprawy Prymat do smaku: grubo mielony czarny pieprz indyjski, sól ziołowa, szczypta kurkumy.
Sposób przygotowania:
Majonez utrzeć z musztardą i sokiem z cytryny, dodać świeżo posiekane liście kolendry i doprawić do smaku. Posiekane filety śledziowe połączyć z pokrojonymi w kostkę jajkami, zalać sosem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Podawać w kieliszkach lub skorupce po ugotowanych jajkach.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN