Smażony ananas z cynamonem i czerwonym pieprzem
Składniki:
1 ananas
50 g słonego masła
2 łyżki miodu
Łyżka czerwonego pieprzu
łyżeczka cynamonu
Laska wanilii
Przygotowanie:
Ananasa obierz, wytnij twardy środek i pokrój na małe kawałki. Na patelni podgrzej masło, miód, cynamon i ziarenka wanilii. Wrzuć kawałki ananasa. Smaż przez kilka minut aż owoc się lekko skarmelizuje, ważne żeby środek pozostał nadal soczysty. Podawaj z czerwonym pieprzem i świeżą miętą.
Sałatka ze smażonym boczkiem
Składniki:
500 g boczku wędzonego
2 łyżki miodu
Łyżka sosu sojowego
Łyżeczka kuminu
Łyżeczka curry
Szczypta ostrej papryki
Szczypta cynamonu
Różne rodzaje sałat
3 pomidory
grzaneczki z chleba razowego
Oliwa z oliwek
cebulka dymka
Przygotowanie:
W rondelku lekko przygrzej sos sojowy, miód. Ściągnij z ognia i dodaj resztę przypraw. Boczek pokrój na plastry, ułóż w naczyniu i polej marynatą, odłóż na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie smaż boczek (około 6 minut) używając patelni grillowej. Podawaj ze świeżą sałatą, pomidorami, cebulką, grzankami, i dowolnie dobranymi innymi warzywami.
Zupa marchewkowa z imbirem
Składniki:
1 kg marchewki
2 cebule
1 jabłko
1,5 litra bulionu warzywnego
Łyżeczka curry
Łyżeczka świeżo startego imbiru
Natka pietruszki
Świeżo mielony pieprz
Sól
100 ml śmietanki 36%
Przygotowanie:
Obierz marchewkę, cebulę i jabłko. Gotuj je około 30 min w bulionie. Kiedy marchewka zmięknie, zupę możesz zmiksować na gładka masę. Następnie dopraw krem dodając imbir, curry, sól, pieprz. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z odrobiną śmietanki i pietruszką.
Sajgonki z pikantnym sosem
Składniki:
20 krążków ciasta ryżowego
70 g makaronu ryżowego
Marchewka
2 pęczki cebulki dymki
3 ząbki czosnku
200 g mielonej wieprzowiny
100 g paluszków krabowych
100 g kiełków fasoli mung
Papryczka chilii
4 łyżki sosu ostrygowego
Sól/pieprz
Olej do smażenia
Sos:
3 papryczki chilii
3 ząbki czosnku
Łyżka cukru
Obrana cytryna
2 łyżki sosu ostrygowego
Łyżka octu winnego
Przygotowanie:
Krążki ciasta namocz w zimnej wodzie. Makaron zalej wrzątkiem, a po chwili pokrój go w kilku centymetrowej długości kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oleju, następnie przysmaż drobno posiekany czosnek, papryczkę, mięso. Po chwili dodaj pokrojoną marchew, cebulkę, kiełki, pokrojone paluszki krabowe, sos ostrygowy, dopraw solą i pieprzem. Patelnię ściągnij z ognia, farsz wymieszaj z makaronem. Na każdy krążek ciasta ryżowego kładź 1,2 łyżki farszu, boki cista posmaruj odrobiną wody lub białkiem. Roluj, mocno dociskając ciasto. Smaż na złoty kolor.
Sos: Papryczki i czosnek drobno pokrój, cytrynę pokrój w ćwiartki, zmieszaj z cukrem, octem, łyżką wody. Dodaj sos ostrygowy. Na końcu wsyp Chili i czosnek. Uważaj, sos jest naprawdę ostry.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN