Materiał promocyjny

"Krzykliwa" kuchnia

Przekonajcie się, co tym razem przygotowała dla Was w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko".

Smażony ananas z cynamonem i czerwonym pieprzem

Składniki:

1 ananas

50 g słonego masła

2 łyżki miodu

Łyżka czerwonego pieprzu

łyżeczka cynamonu

Laska wanilii

Przygotowanie:

Ananasa obierz, wytnij twardy środek i pokrój na małe kawałki. Na patelni podgrzej masło, miód, cynamon i ziarenka wanilii. Wrzuć kawałki ananasa. Smaż przez kilka minut aż owoc się lekko skarmelizuje, ważne żeby środek pozostał nadal soczysty. Podawaj z czerwonym pieprzem i świeżą miętą.

Sałatka ze smażonym boczkiem

Składniki:

500 g boczku wędzonego

2 łyżki miodu

Łyżka sosu sojowego

Łyżeczka kuminu

Łyżeczka curry

Szczypta ostrej papryki

Szczypta cynamonu

Różne rodzaje sałat

3 pomidory

grzaneczki z chleba razowego

Oliwa z oliwek

cebulka dymka

Przygotowanie:

W rondelku lekko przygrzej sos sojowy, miód. Ściągnij z ognia i dodaj resztę przypraw. Boczek pokrój na plastry, ułóż w naczyniu i polej marynatą, odłóż na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie smaż boczek (około 6 minut) używając patelni grillowej. Podawaj ze świeżą sałatą, pomidorami, cebulką, grzankami, i dowolnie dobranymi innymi warzywami.

Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki:

1 kg marchewki

2 cebule

1 jabłko

1,5 litra bulionu warzywnego

Łyżeczka curry

Łyżeczka świeżo startego imbiru

Natka pietruszki

Świeżo mielony pieprz

Sól

100 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:

Obierz marchewkę, cebulę i jabłko. Gotuj je około 30 min w bulionie. Kiedy marchewka zmięknie, zupę możesz zmiksować na gładka masę. Następnie dopraw krem dodając imbir, curry, sól, pieprz. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z odrobiną śmietanki i pietruszką.

Sajgonki z pikantnym sosem

Składniki:

20 krążków ciasta ryżowego

70 g makaronu ryżowego

Marchewka

2 pęczki cebulki dymki

3 ząbki czosnku

200 g mielonej wieprzowiny

100 g paluszków krabowych

100 g kiełków fasoli mung

Papryczka chilii

4 łyżki sosu ostrygowego

Sól/pieprz

Olej do smażenia

Sos:

3 papryczki chilii

3 ząbki czosnku

Łyżka cukru

Obrana cytryna

2 łyżki sosu ostrygowego

Łyżka octu winnego

Przygotowanie:

Krążki ciasta namocz w zimnej wodzie. Makaron zalej wrzątkiem, a po chwili pokrój go w kilku centymetrowej długości kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oleju, następnie przysmaż drobno posiekany czosnek, papryczkę, mięso. Po chwili dodaj pokrojoną marchew, cebulkę, kiełki, pokrojone paluszki krabowe, sos ostrygowy, dopraw solą i pieprzem. Patelnię ściągnij z ognia, farsz wymieszaj z makaronem. Na każdy krążek ciasta ryżowego kładź 1,2 łyżki farszu, boki cista posmaruj odrobiną wody lub białkiem. Roluj, mocno dociskając ciasto. Smaż na złoty kolor.

Sos: Papryczki i czosnek drobno pokrój, cytrynę pokrój w ćwiartki, zmieszaj z cukrem, octem, łyżką wody. Dodaj sos ostrygowy. Na końcu wsyp Chili i czosnek. Uważaj, sos jest naprawdę ostry.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości