Tarta z ricottą, pistacjami i miodem
Składniki:
240g ciasta francuskiego
10g zmiażdżonego białego pieprzu
300g sera ricotta
100g płynnego miodu
75g pistacji obranych
1 cytryna pokrojona na cząstki
Przygotowanie:
Rozwałkuj ciasto do grubości 3mm. Wyłóż ciastem foremkę na tartę o średnicy 18 cm i głębokości 2,5 cm. Wstaw do lodówki na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Nakłuj ciasto widelcem. Na cieście ułóż papier do pieczenia – i wsyp na papier suchą fasolę. Wstaw do pieca na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 170 st. i piecz kolejne 15 minut. Wyjmij ciasto z foremki na kratkę, ostudź. W misce wymieszaj widelcem ricottę. Na ciasto wylej cienką warstwę miodu, na miodzie ułóż ricottę, posyp pistacjami, a następnie polej resztą miodu. Podawaj z kawałkami cytryny (możesz ją wycisnąć cytrynę na ciasto, jeśli chcesz)
Tajskie pulpeciki z kurczaka
Składniki:
1kg mielonego mięsa z kurczaka
125g bułki tartej
4 posiekana cebulka dymka
1 posiekana czerwona papryczka chili
1 łyżka suszonej kolendry
1 łyżka świeżej kolendry
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka tajskiego sosu rybnego
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj kurczaka z bułką tartą, dopraw cytryną. Dodaj dymkę i resztę składników. Wilgotnymi rękami formuj z mięsa kuleczki wielkości piłko golfowej. Lekko posmaruj oliwą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut (aż mięso będzie w środku upieczone).
Makaron z karmelizowaną czerwoną cebulą, oliwkami i ziołami
Składniki:
2 szklanki ugotowanego makaronu
2 łyżki suszonych pomidorów
2 łyżki oliwek
1 pokrojona w plastry czerwona cebula
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
2 łyżki oleju (od suszonych pomidorów)
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż cebulę na maśle przez 2 minuty. Dodaj cukier i smaż kolejne 5 minut, aż lekko się skarmelizuje. Zdejmij z ognia i schłódź. Wymieszaj cebulę z makaronem i resztą składników.
Kofta z wołowiny z tortillami
Składniki:
200g mielonej wołowiny
2 posiekany ząbek czosnku
2 łyżki curry
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Patyczki do szaszłyków namocz na 10 minut w zimnej wodzie. Wymieszaj składniki w misce wszystkie składniki i obklej nimi patyczki do szaszłyków. Posmaruj oliwą i grilluj przez 4-5 minut.
Sos z awokado:
1 dojrzałe awokado
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki posiekanej mięty
1 łyżeczka uprażonych orzeszków piniowych
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw sola i pieprzem. 4 tortille zawinięte w folię aluminiową i podgrzane. Mieszane sałaty. Tortille posmaruj pastą z awokado, dodaj sałatę, grillowane mięso zdjęte z patyczka do szaszłyków. Zawiń.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN