Łosoś podpiekany z miodem i chrzanem
Składniki:
2 dzwonki łososia
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki miodu
Przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz czosnkowy, papryka, curry, sól
Sposób przygotowania:
Łososia posypujemy ziołami i zapiekamy w folii w piekarniku – około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika nacieramy chrzanem i miodem i krótko podpiekamy na patelni.
Sałatka
Składniki:
Główka sałaty lodowej
Paczka rukoli
Słoik suszonych pomidorów w zalewie w oleju
Słoik kaparów
Paczka sera pleśniowego (gorgonzola lub lazur)
Dwie łyżki oliwy z oliwek
Bazylia
Sposób przygotowania:
Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Gęś pieczoną z owocami
Składniki:
1 mała wypatroszona gęś
3 główki czosnku
Słoik konfitury z czarnych porzeczek lub z płatków róży
2 świeże jabłka
1 marchewka
4 figi
Garstka suszonych śliwek bez pestek
Suszona mięta
Świeży rozmaryn
Zioła do drobiu
Dwie łyżki miodu
Dwie łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Gęś nacieramy czosnkiem, przyprawiamy i odrobina konfitury, na koniec posypujemy mięta. W środek gęsi kładziemy pokrojone w paski jabłka, figi, śliwki i marchewkę, obkładamy ząbkami czosnku przekrojonymi na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Zupa krem kalafiorowo-imbirowa
Składniki:
1 kalafior
1 cukinia lub kabaczek
1 cebula
Mały słoik marynowanego imbiru
Przyprawy: sól, pieprz, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę. Kalafiora kroimy na drobno, oddzielamy 10 małych różyczek i odkładamy na bok. Do cebuli dorzucamy pokrojonego kalafiora i cukinię lub kabaczek. Wszystko razem podsmażamy jeszcze 5 min. Zalewamy wrzątkiem, tak by woda zakryła nam warzywa. Solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę imbiru i gotujemy 20 min. Po ugotowaniu wrzucamy do blendera i miksujemy wszystko. Po zmieszaniu wrzucamy jeszcze na chwile do garnka, dodajemy 10 różyczek z kalafiora i gotujemy 5 min. Podajemy na talerzu posypane natka pietruszki lub imbirem.
Banany w cieście
Składniki:
3 banany
Duża paczka ciasta pszennego (można kupić w kuchni świata, lub w sklepie tajskim)
2 łyżki brązowego cukru
Puszka mleka skondensowanego słodkiego
Puszka mleka kokosowego
Butelka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Banany kroimy w paski, posypujemy brązowym cukrem i zawijamy w pszenne ciasto jak gołąbki. Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia. Wyjmuje z patelni, tłuszcz odsączamy na papierze. Do małego rondla wlewamy mleko kokosowe i skondensowane i gotujemy. Banany podajemy polane sosem.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN